Rodinná hrobka Ježíše?

V roce 2005, kanadský investigativní novinář Simcha Jacobovici (1) vstoupil do hrobky, původně nalezené v průběhu stavebních prací v roce 1980 v Talpijot (תלפיות), což je předměstí Jeruzaléma.

Zdá se, že to udělal bez souhlasu Izraelského památkového úřadu (העתיקות רשות), (2), což byl nezákonný akt.

Obr. 1 Takzvaná „Ježíšova rodinná hrobka“

Jeho cílem bylo vytvořit dokument s režisérem Jamesem Cameronem, že jde o hrob Ježíše z Nazareta a dalších členů jeho rodiny.

Dokumentární film Ztracený Ježíšův hrob (3) vznikl v březnu 2007 a o měsíc později vyšla i kniha se spoluautorem Charlesem R. Pellegrino (4): „ The Jesus Family Tomb: The discovery that changes history forever“ – (Objev, který mění historii navždy (5) (existují i různé verze názvu!)

Jak kniha, tak i film se ukázaly jako značně kontroverzní. Kritika se zaměřila na tvrzení, že nalezené kombinace jmen v hrobce má pouze málo šancí, nalézt je v prvním století n.l. v Palestině. Má to být důkaz, že hrob je skutečně Ježíše a jeho rodiny. Problém je, že v té době, tj. v první polovině prvního století n. l. – bylo přinejmenším tisíc mužů s názvem Yeshu’a / Yehoshu’a bar Yehosef.

Bylo nalezeno dvacet dva zmínek o lidech jménem Yeshu’a / Yehoshu’a v okolí Jeruzaléma, a několik z nich by mělo patřit k rodům Yeshu’a / Yehoshu’a bar Yehosef.

Obr. 2 Nápis údajně upomíná na Yehosu’a bar Yehosef

Aby toho nebylo málo, je zde několik dalších jmen: Mariamenou-Mara a Yehudah bar Yeshu’a. Čtení křestního jména je sporné, totožnost jako manželky Yeshu’a bar Yehosef je zcela spekulativní a návrh, že jde o Marii Magdalénu je také čistá spekulace.
Další jméno je snahou vytvořit syna Ježíše a Máří Magdalény. Neexistuje přitom žádný biblický zdroj pro takové hledání. Opírá se však o tvrzení z jedné z nejprodávanějších knih „Svatá krev a svatý grál“ (6) Michaela Baigenta, Richard Leigha a Henry Lincolna, že Ježíš zplodil jedno nebo více dětí, vytvořil dynastii, která přežívá až do dnešních dnů.

Po nebývalém úspěchu knihy Dana Browna (7) Da Vinci Code (Šifra Mistra Leonarda), která je založena na knize Svatá krev a svatý grál, myšlenka, že Ježíš a Máří Magdaléna byli manželé, široce vstoupila do populární kultury.

Jacobovici vstoupil do diskuse o Ježíšově manželství nečestně tendenčním způsobem. Manipuluje údaje, když tvrdí, že našel důkazy, že naprosto obyčejný hrob na jeruzalémském předměstí obsahuje údaje, jež zcela ohrožují základní kameny křesťanství, tedy, že Ježíš vstal z mrtvých a vystoupil fyzicky do nebe. Bez ohledu na náboženské dimenze, tedy vytvoření božství Ježíše, tvrzení, že Ježíš byl ženatý s Máří Magdalenou, je hlavní rekvizitou v hypotéze, že hrobka v Talpijot nese označení Ježíšovy rodiny. To je příklad použití jedné nepodložené hypotézy jako podpory pro další nepodloženou hypotézu, aby se mohlo tvrdit, že původní hypotéza je prokázána.

Což je postup, typický pro šarlatány…

Odkazy

(1) http://en.wikipedia.org/wiki/Simcha_Jacobovici
(2) http://www.antiquities.org.il/default_en.aspx
(3) http://www.jesusfamilytomb.com
(4) http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_R._Pellegrino
(5) http://www.amazon.co.uk/
(6) http://en.wikipedia.org/wiki/The_Holy_Blood_and_the_Holy_Grail
(7) http://www.danbrown.com