Pyramidy pod vodní hladinou? (6)

Podvodní archeologie je velmi zvláštní odvětví tohoto oboru.
Pyramidy pod vodní hladinou (Kuba)

Obr. 1 Počítačem vytvořený obrázek předpokládaných pyramid a dalších budov podmořského města u Kuby

V prosinci 2001 proběhla médii senzační zpráva, že „podmořští průzkumníci … objevili něco, o čem si myslí, že jsou to ruiny ponořeného města, postaveného před mnoha tisíci lety“.

Ozvaly se hlasy, že konečně byly objeveny pozůstatky Atlantis, což předpověděl psychické médium Edgar Cayce (1877-1945), který vyhlásil, že Bimini na Bahamách bylo součástí potopeného ostrova. (1)

Obr.2 Snímky ze sonaru údajně ukazuje pravidelné struktury

A jaká byla skutečnost?

V roce 2000 byli Paulina Zelitzki a Paul Weinzweig, majitelé společnosti Advanced Digital Communications (společnost, která nemá webové stránky (?) pověřeni kubánskou vládou, aby provedli průzkum sonarem u poloostrova Guanahacabibes, na západním cípu ostrova (2), spolu s dalšími třemi firmami. Advanced Digital Communications měla však dříve úspěch při hledání pozůstatků lodi USS Maine (3), která se potopila za záhadných okolností v havanském přístavu v roce 1898, což odstartovalo španělsko-americkou válku. Zřejmě doufali, že by mohli najít další potopené lodě.

Po prvních senzačních zprávách přišlo potvrzení. 28. května 2002 National Geographic News informoval o objevu megalitických ruin 2.200 stop (700-800 m) pod hladinou moře u pobřeží Kuby. Manuel Iturralde, geolog, pracující pro ADC, to sdělil řediteli Národního historického muzea v Havaně.

Při průzkumu u poloostrova Guanahacabibes některé sonarové snímky ukázaly pravidelné mřížkovité struktury.

„Sonarové snímky odhalily rozsáhlou sérii struktur tmavších a světlejších odstínů v oblasti o ploše přes několik mil. Struktury se nachází v hloubce zhruba 600-700 metrů pod vodní hladinou.“

To vyvolalo detailní druhý průzkum za pomoci ponorného robota. Ten prý ukázal pyramidy a jiné stavby. Podle Pauliny Zelitsky bylo „město“ postaveno z bloků broušené a leštěné žuly.

Obr. 3 Tvář, podobná „Tváři z Marsu“ pod mořem u břehů Kuby?

Zpráva předkládala konečně to, co se zdálo být solidními fyzickými důkazy o existenci vyspělé civilizace v době, kdy hladina moře byla mnohem nižší než dnes (tedy v průběhu doby ledové v pleistocénu).

Předkládané obrázky podmořských struktur slibovaly existenci sfingy, obdoby Stonehenge nebo kopie „tváře na Marsu“. To vše v hloubce 600-750 m, což bylo samozřejmě i mimo možnosti týmu Advanced Digital Communications.

S cílem získat lepší údaje začala Paulina Zelitsky získávat finanční prostředky pro třetí expedici. To bylo oznámeno v říjnu 2004, o čemž už světová média, kromě internetových zdrojů nadšenců neinformovala.

Nakonec bylo jen oznámeno, že „nebylo možné dokončit misi kvůli technickým nedostatkům ponorky, která nebyla schopna pořizovat snímky z mořského dna.“

Je tedy s podivem, proč došlo k průzkumu bez takového vybavení. Nicméně, Zelitsky oznámila, že se vrátí k průzkumu v roce 2005, s finanční podporou National Geographic Society. Od té doby je ticho.

Obr.4 Nižší hladina moří v pleistocénu – světle modrá barva ukazuje pevninu, která je nyní pod vodou. Přibližná poloha lokality objevená Paulinou Zelitsky je označena žlutým křížkem

Hloubka údajných pozůstatků je největší problém tohoto objevu. V průběhu pleistocénu (4), hladina moře klesla v důsledku silného zalednění po celém světě. Při maximálním rozsahu ledu, byl pokles hladiny asi 100 m, což je stále méně než odhadovaný objev města od 600 do 750 m. V průběhu doby ledové tedy nebyla tato lokalita nad hladinou moře.

Pokud bychom uvažovali o potopené Atlantidě, která zanikla v důsledku „náhlého zemětřesení a potopy“ (5), pak by těžko takové město v klidu kleslo neporušené do hloubky více než 600 – 740 metrů pod hladinu. Dávno by bylo pokryté bahnem.

Další problém je, co vlastně sonar ukazuje. Předkládané obrázky ukazující pyramidy a jiné budovy jsou počítačem vytvořené – nejsou to fotografie skutečných objektů pod hladinou. Tvrzení se mohou opírat o data z bočního sonaru, který není dost dobrý na to, aby určil, zda předpokládané struktury vykazují úhly kolem 90°, natož potvrdit tvrzení, že některé kameny jsou pokryté hieroglyfy. První zveřejněné obrázky nemají trojrozměrné údaje, sice ukazují přímočaré, ale ne přísně pravoúhlé prvky, takže existuje podezření, že velikost úhlu z generovaných obrázků jsou dodatečně upraveny, podobně jako tzv. „tvář na Marsu“.

Interpretace obrazů ze sonaru vyžadují odborné posouzení a nelze z nich dělat jakékoli závěry o umělém původu struktur. Paulina Zeltisky zřejmě přikrášlila výklad ke svému prospěchu, možná pod vlivem vidiny úspěchu a při využití zkušeností při hledání ztracených lodí. Nelze však vyloučit i záměrné lhaní.

Zelitsky nadále pracuje jako oceánografická inženýrka se sídlem v Ontariu (Kanada) a neoznámila žádné plány od roku 2004 k návratu na místo. Je pravděpodobné, že došla k přesvědčení, že expedice, i dobře financovaná, by nepřinesla žádný výsledek.

Případ byl popsán sice v jednom z dílů Vetřelců dávnověku (Ancient Aliens), ale žádné nové informace o něm se neobjevily. Po prvním závanu vzrušení, jakmile se vědci začali dívat kriticky na předložená data, zejména na sonarové snímků, se případ ukázal být jen nafouknutou bublinou.

Odkazy

(1) Kdo byl Edgar Cayce? KPUFO.CZ, 06.09.2012
(2) http://en.wikipedia.org/wiki/Guanahacabibes_peninsula
(3) http://www.spanamwar.com/maine.htm
(4) http://cs.wikipedia.org/wiki/Pleistoc%C3%A9n
(5) http://www.ellopos.net/elpenor/physis/plato-timaeus/atlantis-athens.asp%3Fpg%3D5

Více :

Pokračování