Záhadná pavučina

Alexander Troy, absolvent Georgia Institute of Technology, pobýval v létě v amazonské džungli, kde působil jako stážista na Tambopata Research Center v jihovýchodním Peru.
7.6.2013 na modré plachtovině stanu uviděl zvláštní strukturu, podobající se plotu. Další našel v korunách stromů.

Průměr kruhové struktury byla asi 2 cm, s 28 sloupky se šňůrami byly v pěti řadách.

Student v úžasu nález pečlivě vyfotografoval. Snímky obletěly svět, ale na otázku „Co je to?“ nedal nikdo odpověď. Entomologové, biologové, zoologové, mykologové, lichenologvé ji nemohli rozpoznat.

Hypotéz se objevila řada – pavučina nějakého pavouka, larva nějakého motýla, houba, nebo mimozemský organismus …

Entomologové pátrali šest měsíců. A pak se vydali na výpravu, aby osobně našli tyto objekty, podobné těm, které vyfotografoval Troy. Na počátku prosince 2013 se do amazonské džungle vydali američtí vědci z University na Floridě Phil Torres, Larry Rivez, Gina Hill a fotograf Jeff Kramer.

A skutečně našli 45 podobných objektů na kmenech stromů a na bambusových listech.

Po několika dnech v některých objektech našli něčí prázdné vajíčko – podobně jako u pavouka. Vědci dospěli k závěru: jde o strukturu, kterou vytvořil, s největší pravděpodobností, nějaký pavouk. Přesně identifikovat pavouka se však dosud nepodařilo. Existuje předpoklad, že jde podobně o pavouka z čeledi skákavkovitých (Salticidae). Stále jsou však záhadou tajemné sloupky a plot. Možná jsou nezbytná k ochraně vajíčka nebo sloužily jako ohrada před klíštětem, jemuž by vajíčko mohlo sloužit jako potrava pro potomstvo.

Stručně řečeno, záhada je vyřešena, i když zatím jen z poloviny.

Čtěte dále: