Pravda o skutečném Drakulovi (3)

Jaký byl vlastně prototyp krvežíznivého upíra – kníže Vlad Tepes?

Dracula nabodl stovky lidí na kůl

Když se Turci přiblížili k hlavnímu městu Valašska – Targovište – Turci se neodvážili na něj zaútočit. Čekali tam na ně stovky nabodnutých tureckých zajatců. Tento krutý způsob provedení popravy si ostatně Dracula půjčil od Turků.

Turci se utábořili v okolí hlavního města. Valašský kníže je v noci napadl se sedmi tisíci vojáky. Počet obětí byl obrovský – turečtí vojáci ve tmě nemohli říci, kde je nepřítel. A tak se jich v noci navzájem mnoho pozabíjelo. Po této noci, „dobyvatelé Konstantinopole“ a „hrozba celé Evropy“, byli nuceni ustoupit z Valašska – armáda tureckého impéria utrpěla těžké ztráty a byla demoralizována.

Obr. 12 Portrét Vlada Tepes v Muzeu umění v Bukurešti. Obraz vlevo – obálka knihy Michaela Boeheima „O jednom velkém ďáblu.“

Dracula strávil 12 let ve vězení

Při hledání pomoci v boji proti Osmanské říši Dracula odešel do Maďarska, ke svému příteli a příbuznému, králi Matyáši Korvínovi. Ale tam byl zatčen. V zajetí Vlad Drakula strávil 12 let.

Kupodivu, kníže byl obviněn ze spolupráce s Turky. Údajně byla nalezena jeho korespondence se sultánem. Pozdněji historici zjistili, že dopis byl falešný. Komu to prospívalo? Uherskému králi. Matyáš Korvín se uvězněním Draculy snažil zakrýt své finanční machinace. Šlo o to, že papež mu dal na boj proti Turkům velkou sumu peněz. Ale kam se poděla, je stále záhadou, protože Valašsku uherská armáda nikdy na pomoc nepřišla …

Pravost korespondence Drakuly se sultánem byla přece jen velmi vratká. A tak se objevila další obvinění – z brutality proti obyvatelům Transylvánie. Důvodem byl anonymní dokument, který se „náhodou“ našel u dvora. Tvrdilo se v něm, že Dracula zabil tisíce pokojných obyvatel, posmíval se jim, a hodoval uprostřed zkrvavených těl. Navíc prý miloval snídaně mezi mrtvolami. Žádné jiné dokumenty z té doby nic takového nemohou potvrdit. Moderní historici zcela oprávněně pochybují o spolehlivosti takového dokumentu.

Ale kronikáři, kteří pracovali na Korvínově dvoře, na příkaz krále okamžitě tyto údaje uvedli ve svých záznamech. Poté byly replikovány dalšími kronikáři Evropy. Další historici také odkazovali na tento nepotvrzený anonymní dokument.

I když v Uhrách Draculu soudili, dokázat jeho vinu nemohli.

Obr.13 Zříceniny tvrze Visegrádu, kde Vlad III. pobýval v zajetí po 12 let. Obrázek vpravo – jeden z dobových letáků, vyprávějících o zvěrstvech Draculy.

Dracula odpadl od víry

V roce 1475 nový papež zahájil další křížové tažení a Dracula byl propuštěn. Papež ho potřeboval jako jednoho z nejsilnějších válečníků a generálů té doby. Podmínkou pro propuštění bylo přijetí katolické víry místo pravoslavné a manželství se sestrou uherského krále. Drakula, vězněný už 12 rok, souhlasil. Za pomoci spojených sil východoevropských vládců se Dracula vrátil na trůn Valašska a pokračoval v boji s Turky. Ale na Valašsku byl přijat chladně – pro změnu víry, za kterou bojoval po celý svůj život, byl Dracula označen za „vlkodlaka.“ Podle legend místních obyvatel, Drakula se tím trápil víc, než jeho okolí vědělo.

Obr.14 Scéna z filmu „Van Helsing“, 2004. Obraz v levém horním rohu – portrét Matyáše Korvína, díky němuž Dracula strávil 12 let ve vězení.

Dodnes není známo, kdo zabil Vlada III.

Kníže zemřel v roce 1476. Necelý rok po jeho propuštění z 12 letého věznění. Některé zdroje tvrdí, že byl zabit sluhou, podplaceným Turky. Ostatní – že Dracula byl zabit v bitvě (někteří historici tvrdí, že v bitvě knížete zabili jeho vlastní lidé, než nepřátelé). Jiní se domnívají, že Vlad III. upadl do pasti, zosnované jeho předchůdcem (a později také nástupcem) na trůně – Basarab III. Starý. (1)

Obr.15 Luke Evans v roli Draculy ve stejnojmenném filmu z roku 2014. Obraz vpravo – Basarab III., který nahradil Draculu po jeho atentátu na valašském trůnu.

Je stále nejasné, kde se nachází hrob Draculy

Nejpopulárnější verze dnes říká, že valašský kníže byl zabit nedaleko od kláštera Snagov, který byl postaven z jeho darů. Někteří historici se domnívají, že Dracula zde prodělal opětovný křest k pravoslavné církvi, protože velmi trpěl svou nucenou konverzí ke katolicismu. To nepřímo potvrzuje i nejpravděpodobnější pohřebiště knížete. Většina historiků věří, že Dracula byl pohřben před oltářem kostela. A kdyby nebyl pokřtěn znovu v pravoslaví, je nepravděpodobné, že by mniši takový pohřeb umožnili.

Nicméně, existují i jiné verze. Někteří historici tvrdí, že Dracula byl pohřben v klášteře Comana nedaleko Bukurešti. Ale zastánci nejmladší, třetí verze, jsou přesvědčeni, že kníže je pochován v jednom z klášterů v Neapoli. Ale žádné přesné a věrohodné údaje o hrobě Dracula historici a archeologové nemají.

Obr. 16 Někteří badatelé věří, že hrobka Dracula se nachází na náměstí Piazza Santa Maria Lanova v Neapoli. Na foto je náhrobek s drakem. Nicméně, většina vědců věří, že Drakula byl pohřben v klášteře Snagov (na snímku vpravo).

Potomci Draculy vládnou Británii

O osobním životě Vláda III. je známo velmi málo. Byl ženatý dvakrát. Měl tři syny. Všichni tři zemřeli v bojích v poměrně raném věku. Ale jeden – Mihnea Zlý – stačil zanechat dědice. Mezi jeho potomky patří i vládnoucí dynastie ve Velké Británii! V roce 2011 prince Charles otevřeně prohlásil, že je geneticky příbuzný s Vladem Draculou.

Obr.17 Záběry ze seriálu „Dracula“ z roku 2013. Princ Charles (foto vlevo) prohlásil, že je genetický příbuzný s Vladem III.

Takový byl Vlad III. Krutý tyran, který věděl, jak držet poddané ve strachu. Ale také neohrožený bojovník, chránící nejen rodnou zemi, ale také křesťanskou víru. Osobnost rozporuplná, kontroverzní.

Ale v každém případě – při hodnocení Draculy nelze zapomenout na dobu, ve které vládl. Byla to hrozná, krutá doba. Je také možné, že převládající obraz valašského knížete je jeden z nejvýraznějších příkladů „očerňovací PR kampaně“ v historii. V legendách jsou jeho zlé skutky mnohokráte zveličeny.

Rozhodně to není důvodem pro prince, ale sláva nejvíce krvelačné muž v historii, nezasloužil. A určitě bychom neměli dát skutečný Dracula něco magického – hluboce věřící, okultismus Choval se naprosto negativní.

A jeho obraz byl dokreslen v románu Brama Stokera, coby nesmrtelného upíra … Tento „Dracula“, na rozdíl od skutečného, je opravdu nesmrtelný.

Odkazy

(1) http://sk.wikipedia.org/wiki/Basarab_III.