Straky nelákají lesklé předměty

Straky cítí nutkavou přitažlivost k lesklým předmětům. Všeobecně se to tvrdí. Dostalo se to i do přísloví – Krade jako straka.
A není to pravda.

Psychologové z Centra pro výzkum chování zvířat (CRAB) v University v Exeteru zjistili experimentálně, že straku (Pica pica) nelákají lesklé předměty. Vědci představili výsledky svého zjištění v časopise Animal Cognition. Oblíbená mylná představa vznikla zřejmě ze zaujatosti a přehnaného ústního předávání izolovaných epizod.

Vedoucí výzkumu Toni Shepard a jeho kolegové používali při experimentu volně žijící ptáky i ptáky ze záchranného centra pro zvířata. Lákali straky na světlé kovové podložky šroubů, malé hliníkové kroužky a malé obdélníkové kousky hliníkové fólie. Polovina podložek šroubů byla obarvena matnou modří; druhá polovina a fólie byly ponechány beze změny. Místem experimentu bylo osm oblastí areálu, kde jsou straky zvyklé na lidskou přítomnost.

Po několika pokusech bez objektů, byly dány dva typy objektů (jasné, ne světlé) 30 cm od misek s potravou. Straky kontaktovaly pouze objekty 2 krát z 64 pokusů. Ptáci jednali opatrně v blízkosti neznámých objektů a jedli méně. Ptáci se nesnažili dostat do kontaktu s jakýmkoliv neznámým objektem, lesklým nebo nabarveným. Vědci nenašli důkazy o přitahování strak k lesklým předmětům. Namísto toho všechny objekty vyvolaly reakce strachu k neznámým objektům.

Straky ukázaly svou chytrost – místo toho, aby je přilákaly lesklé předměty, držely se v bezpečné vzdálenosti, pokud tyto objekty jsou nové a nečekané. Výzkumníci věří, že lidé se zmýlili, když považovali občasné uchopení lesklých předmětů – buď z omylu nebo náhody – za obecnou vlastnost. Ignorovali však většinu případů, při kterých ptáci těmto objektům nevěnují pozornost.

Rozšíření přehnaných historek měl za následek vznik falešného pohledu, široce přijímaného v evropské kultuře.