Pyramidy pod vodní hladinou? (4)

Podvodní archeologie je velmi zvláštní odvětví tohoto oboru.

Yonaguni, Japonsko

K jednomu z nejzajímavějších objevů došlo v roce 1985, kdy v pobřežních vodách malého japonského ostrova Yonaguni místní instruktor potápění Kihachiro Arataki narazil na podivný objekt. Nedaleko od břehu, těsně pod povrchem vln, uviděl obrovský kamenný monument, který se táhl až na hranici viditelnosti. Široké ploché platformy, pokryté ornamenty z pravoúhelníků a trojúhelníků, přecházely do složitých teras kaskádově níže po velkých stupních. Hrany objektu byly svislé a sahaly na dno do hloubky 27 m, a tvořily jednu ze stěn příkopu podél celého monumentu.

Zdálo se, že prvky konstrukce mají znaky promyšlené architektonické stavby, připomínající stavbu stupňovité pyramidy starověkého Sumeru.

Objevené ruiny se stala předmětem diskusí, kterých se zúčastnili i historici a geologové.

Přesto, že konstrukce, plná plochých i pravidelně zaoblených tvarů vypadala jako dílo lidských rukou, většina vědců nález označila za bizarní hru přírodních procesů.

S tímto závěrem nesouhlasil jen Masaaki Kimura (1), profesor na univerzitě v Rjúkjú, odborník v oblasti mořské geologie a seismologie, jehož některé závěry jsou však vnímány jako velmi kontroverzní.

Spor trval velmi dlouho, než potápěči našli důkaz o umělém původu komplexu. Skupina badatelů, vyslaná televizní společností Discovery Channel, našla na dně sochu lidské hlavy, s charakteristickou čelenkou z peří, podobnou sochám ze Střední Ameriky.

Odkazy

(1) http://en.wikipedia.org/wiki/Masaaki_Kimura

Více:

Pokračování