Pyramida na asteroidu?

V polovině července 2014 se rozšířila po celém světě zpráva, že k Zemi se blíží asteroid 101.955 Bennu/1999 RQ36 (1), nesoucí na povrchu cizí těleso, podobné černé pyramidě (2).

Záběry asteroidu indickou sondou NEOSSat způsobily senzaci. Okamžitě se rozšířily zvěsti, že jde o cizí loď, základnu mimozemšťanů, nebo těžební zařízení…

Faktem je, že 1999 RQ36 se k nám dostane až za 168 let. V průběhu posledních 12 let se trajektorie asteroidu změnila, posunula se o 160 km, což odborníci přičítají tzv. efektu Yarkovského. (3)

Nadšenci mimozemšťanů však mají úplně jiný scénář – kosmické těleso řídí cizí piloti a směřují tuto sondu k Zemi!

Ufologové dokonce požádali o doplňující informace specialisty z Indické kosmické agentury (Indian Space Agency – ISRO) (4), ale dosud neobdrželi odpověď. Není divu.

Vše se ukázalo jako podvod. (5)

Tak především:

NEOSSat je satelit kanadský (6), nikoli indický. ISRO nemá žádnou sondu, letící k nějakému asteroidu. Také NEOSSat nikam neletí – má sledovat asteroidy uvnitř oběžné dráhy Země, nikoli vně.

Neexistuje také žádná detailní fotografie tohoto asteroidu, která by byla přijata v poslední době. Obrazy asteroidu máme jen od pozemních radarů, umístěných zde na Zemi. Ten je přitom od Země vzdálen kolem 160 miliónů km. Vidět na něm jakékoli detaily je nemožné. (7)

Teprve v roce 2016 k tomuto asteroidu dorazí sonda „Osiris-Rex“ (8). Bude mít za úkol odebrat z něj vzorky a odeslat je zpět na Zemi, kam dorazí v roce 2023. Bude také zkoumat efekt Yarkovského, díky němuž asteroid mění svou dráhu.

I když šlo o vcelku primitivní podvod, převzaly jej i různé agentury. Nebylo jim divné, že video přináší uživatel „UFOEXPOSED“ a bez prověření nesmysl šířily dál. Klip přitom shlédlo přes 600 tisíc lidí.

Odkazy

(1) http://en.wikipedia.org/wiki/101955_Bennu, http://echo.jpl.nasa.gov/asteroids/nolan.etal.2013.bennu.pdf
(2) https://www.youtube.com/watch?v=B6CfeX7y9j0
(3) http://en.wikipedia.org/wiki/Yarkovsky_effect
(4) http://www.isro.org/
(5) https://www.youtube.com/watch?v=D8ge_5Kjxs4
(6) http://www.asc-csa.gc.ca/eng/satellites/neossat/
(7) http://photojournal.jpl.nasa.gov/catalog/PIA15776
(8) http://en.wikipedia.org/wiki/OSIRIS-REx