Podivné záběry UFO? (2)

Čas od času začnou kolovat po sítích podivné záběry UFO.

Nekritičtí nadšenci je dále šíří i s průvodními historkami, aniž by si dali tu námahu s ověřením alespoň základních informací. Nesmysly se tak nekontrolovaně šíří a přináší jednak zmatek v záhadologických kruzích, a na druhé straně posměch od těch, kdo takové podvody šíří.

Případ létajícího talíře na podvalníku v Bahia (Brazílie)

Následující příběh poskytl brazilský ufolog A.J Gevaerd v prosinci 2006:

V sobotu 25. listopadu 2006 A.J. Gevaerd (1), editor brazilského ufologického časopisu „UFO Magazine“ (2), vyslechl telefonicky poutavý příběh.

Volajícím byl psycholog a terapeut Francisco Baqueiro, konzultant tohoto časopisu v oblasti mimozemských únosů. Sdělil, že právě svým mobilním telefonem vyfotil podivný a dokonale tvarovaný objekt, přepravovaný na podvalníku v brazilském státě Bahia.

Snímek byl pořízen v úterý 21. listopadu 2006 v 07:16.

Baqueiro řekl, že den předtím mu jistý informátor oznámil, že došlo k havárii neznámého objektu v oblasti Reconcavo Baiano, jižně od hlavního města státu Bajia, Salvador.

Informátor také řekl, že objekt musí být převezen do města Feira de Santana, téměř 110 km od Salvadoru po dvouproudové silnici s hustým provozem číslo BR-324. Ačkoli byl Baqueiro vážně nemocen s ledvinami, se rozhodl zjistit, co se děje.

V úterý 21.11.2006, krátce po 06:30, konzultant a jeho manželka zahlédli nákladní auto vezoucí objekt a následoval ho. Vozidlo se zastavil u Posto Phoenixu, čerpací stanice podél této silnice, 60 km od Salvadoru a poblíž odbočky k obcím Maracangalha a São Félix. Baqueiro pronásledovali vozidlo po dobu 15 minut, a viděl, že bylo doprovázeno čtyřmi vozy federální policie, dva vpředu a dva vzadu, které brzdilo provoz.

„Snažil jsem se dostat k čerpací stanici s cílem zjistit více, ale bylo mi v tom zabráněno federálními agenty,“ řekl Baqueiro. Řekl také, že vůz byl velmi pomalý a objekt byl tak velký, že vozidlo se muselo pohybovat ve středu silnice. I tak se objekt dotýkal stromů po okrajích silnice.

Poté, co mu federální policie zabránila lepšímu přístupu k objektu, u Posto Phoenix předstíral, že mluví na telefonu, a přitom objekt vyfotografoval. Více nechtěl přitahovat jejich pozornost.

Baqueiro poslal obrázek UFO Magazínu prostřednictvím mobilního telefonu, kde byl stažen do počítače. Editoři a grafici Gevaerd Marco Petit, Rafael Cury, Claudeir Covo, Fernando Ramalho, Albino a Wendell Wallace provedli první posouzení fotografie. Všichni byli ohromeni.

Jeden ze spolupracovníků redakce časopisu a jeden z jeho poradců byli skeptičtí a objevili na internetu před několika měsíci podobný obrázek. Ten se však od objektu v Bahia odlišuje a nelze o něm nic dalšího zjistit.

Baqueiro na základě doporučení redakce časopisu se pokoušel u personálu čerpací stanice ještě dvakrát získat bližší informace, ale personál se bát o případu mluvit.

Baqueiro se snažil zjistit, kde přesně k údajné nehodě došlo. „K havárii UFO došlo na plantáži cukrové třtiny, ale na objektu nebyly znát žádné stopy po poškození.“

V tomto regionu je řada ropných rafinérií, ale Baqueiro popírá možnost, že by šlo o víko pro nádrže, protože pracoval pro Petrobras, hlavní ropnou společnost v Brazílii, a dobře znal tato zařízení. Odmítl možnost, že objekt by měl být lákadlem pro zábavní park, protože také znal atrakce jednoho z největších parků v Bahia. Jaderný inženýr Luiz Carlos C. Pires napsal, že disk je kryt pro stroj k destilaci.

Na příběhu je několik podivností.

Pomineme to, že „psycholog a terapeut“ pracoval pro těžařskou společnost a tedy zná veškerá její zařízení. Při bližší prohlídce a porovnání velikostí postav vedle auta snadno zjistíme, že objekt má maximálně 4,5 – 5 m. Těžko lze uvěřit, že by dvouproudová silnice měla šířku jen 5 metrů. Koneckonců, samotná fotografie to vylučuje.

Je také zvláštní, že se dotyčný sháněl po objektu, ale místo údajné havárie ho vůbec nezajímalo. Také to, kde tyto informace jeho zdroj získal, a proč měl být objekt někam přesunován.

Také je otázka, proč byl záhadný objekt přepravován za bílého dne bez maskování, nebo dokonce jakéhokoli zakrytí.

Bylo vůbec co skrývat? Zjevně nikoli.

Příběh byl od té doby zveřejněn na mnoha místech na internetu a diskuse stále probíhá.

Odkazy

(1) http://en.wikipedia.org/wiki/Ademar_Jos%C3%A9_Gevaerd
(2) http://www.ufo.com.br/home

Pokračování