Záhada prvních egyptských faraonů

Poprvé se podařilo archeologům zjistit nejdůležitější data v dějinách lidstva.

Archeologové, na základě výsledků analýzy nástrojů a počítačového modelování, uvedli, že byli schopni určit datum jednoho z mezníků v historii lidstva: zformování dynastického státu v Egyptě.

O starověkém Egyptě byly natočeny stovky hraných i dokumentárních filmů, napsány stovky knih a výzkumných zpráv – toto téma už slibuje, že dílo se stane bestselerem.

Nicméně, zatím je v historii starověkého Egypta stále mnoho mezer, a stále se neví, kdy došlo k významné události: sjednocení Horního a Dolního Egypta do jednoho státu pod kontrolou jediného faraóna.

Právě až po této události Starověký Egypt získal jasnou správní strukturu, silnou armádu, stal se rozvinutou zemí se silným obchodem a zemědělstvím.

Teprve po sjednocení Egypta a ustavení dynastie faraonů, byly postaveny první pyramidy a složité zavlažovací systémy, atd.

Přesto dosud toto datum nebylo známo.

Archeologové uváděli pouze velmi dlouhé období: mezi rokem 3400 – 2900 před naším letopočtem.

Odborníci se po desetiletí přeli, kdy vznikl dynastický Egypt, a zdá se, že tečku této debaty udělali vědci z University v Oxfordu.

Tým vědců radikálně rozšířil výzkumné metody používané k odhadu historických dat.

Vědci provedli radiokarbonovou analýzu více než 100 vzorků kostí, vlasů a rostlin, které našli v egyptských hrobech.

Pak se výsledky archeologických a radiokarbonových analýz vložily do matematického modelu.

Po vyhodnocení vědci dospěli k závěru, že s pravděpodobností 68% byla první dynastie egyptských faraonů založena faraónem Hor-Aha, v období mezi rokem 3111 a 3045 př. n.l.

Hor-Aha a jeho sedm nástupců vládli území, srovnatelném s moderním Egyptem.

Tato studie poukazuje na skutečnost, že Egypt se rozvíjel mnohem rychleji, než se dříve předpokládalo.

Kromě toho studie umožnila rozvoj nového způsobu ověřování historických dat, který určitě najde uplatnění i při studiu dalších historických událostí.

Čtěte více: