Pravda o skutečném Drakulovi (1)

Jaký byl vlastně prototyp krvežíznivého upíra – kníže Vlad Tepes?

Před 167 lety se narodil spisovatel Bram Stoker. (1) Mezinárodně proslulý autor proslul hlavně románem „Dracula“, vydaným v roce 1897. (2) Stoker vytvořil osobu fiktivního upíra – dodnes živou postavu v populární kultuře. Možná jste nečetli knihu, ale určitě viděli alespoň jednu z jeho filmových ztvárnění. (3)

Obr. 1 Vlad III. Basarab – portrét skutečného Draculy.

Každý ví, že prototypem románového Drakyly je valašský kníže – Vlad III. Tepes. A že při vykreslení svého románového hrdiny autor studoval historii a folklór Transylvánie. Nicméně, mnozí věří, že pravda o středověkém knížeti Valašska je ještě horší než románová fikce. Šíří se mnohé mýty o neuvěřitelné krutosti tohoto knížete. Vypráví o tisících obětí, napíchnutých na kůl, o stovkách upálených a dokonce uvařených, o tom, jak si Tepes máčel chléb v krvi svých nepřátel …

Tato hrůza je už pevně zakořeněna v myslích lidí po celém světě. Ale jaká je historická pravda? Po přezkoumání výzkumů moderních historiků se podívejme na tyto legendy. Zejména proto, že skutečný Dracula je zajímavější, než ten, jakého stvořil Stoker. A jeho historie je odrazem jedné epochy. Hrozné a kruté, ale opravdové, reálné epochy.

Kde se vzalo jméno Drakula

Historici ví, že skutečné jméno krvežíznivého knížete Valašska (v dnešním Rumunsku) bylo Vlad III. Basarab.

Skutečností je, že Basarabové – byla valašská dynastie vládců (jako např. naši Přemyslovci nebo Medici ve Francii a ve Florencii). Nicméně, tato dynastie byla rozdělena do dvou větví – Daneshti a Drakuleshti.

Obr. 2 V tomto domě v Sighisoara se narodil Dracula. Foto: GLOBAL LOOK PRESS

Jeho druhé jméno pocházelo od jeho otce Tepes – Vlad II. Papež budoucího slavného knížete ocenil Dračím řádem. Rytíři tohoto řádu byli předurčeni k ochraně křesťanství v Evropě. Vlad II., aby zdůraznil svou příslušnost k bratrstvu, razil své mince s obrazem draka. Proto dostal mezi lidem přezdívku „Dracula“. V rumunštině ve středověku znělo slovo „drakon“, od latinského „draco“. V moderní rumunštině se častěji používá slovo „Balaur» jako drak). V žádném případě to v době Vlada II. neznamenalo nějakou souvislost s ďáblem.

Přezdívku tak předal kníže svému synovi – Vladu III. Ale ke slovu „Dracul“ se přidalo písmeno „a“ na konci. Jak je to možné? Zde jazykovědci dlouho tápali. Vysvětlení bylo prosté – Valašsko prostě muselo podělit otce a syna. Mladší se stal známým touto zdrobnělinou – Draculea (mladý drak, syn draka). To je celá záhada tohoto jména.

Nicméně, později bylo toto jméno skutečně spojováno s ďáblem, mnohem více než s drakem. To když se kolem Vlada III. vyrojily stovky legend. V rumunštině jsou desítky slov, označujících démony. Ironií je, že jedno z nich je – „drac».

Druhé jméno Vlada III. Basarab – Tepes – mu dali Turci. To však začalo být používáno až 30 let po jeho smrti. Bylo spojeno s tehdy populární metodou popravy – probodnutí kůlem. Tepes – Napichovač – bylo překladem tureckého slova „kazikli“ („kůl“) do valašského nářečí. Během života knížete bylo takové označení nemyslitelné. Ale Turci měli k tomu své politické důvody.

Kam za Draculou?

Na vlně zájmu o středověkého knížete se drží řada cestovních kanceláří a nabízí zájezdy do tzv. zámku Draculy. Tím má být hrad Bran v Transylvánii. (4)

Obr. 3 Hrad Bran v Transylvánii každoročně přiláká více než milion turistů.

Nicméně, faktem je, že na tomto hradě Vlad III. několikrát spal, lovil v okolí, ale to je asi tak všechno, co má Drakula s tímto hradem společného.

I když je o velmi krásný hrad, s působivou atmosférou středověku – tlusté stěny, masivní dveře, strmé schody ve věži… není divu, že se zde natáčel film „Interview s upírem.“ (5) Prohlídky rozhodně nebudete litovat.

Hrad Bran je 30 km od města Brašov v srdci Transylvánie. (6) V okolí ne ještě několik dalších středověkých hradů – především skutečné sídlo Draculy – hrad Poenari.

Obr, 4 Pomník knížete Draculy v Sighisoara

Pod hradem Poenari teče „Řeka princezny“. Ta byla pojmenována po princezně, kterou Drakula miloval. Vrhla se do řeky poté, co byla pevnost obklíčena Turky.

Místní obyvatelé však turistům říkají, že svou milenku svrhl do řeky sám Tepes.

Odkazy

(1) http://cs.wikipedia.org/wiki/Bram_Stoker
(2) http://en.wikipedia.org/wiki/Dracula
(3) http://www.csfd.cz/hledat/?q=drakula
(4) http://en.wikipedia.org/wiki/Bran_Castle
(5) http://www.csfd.cz/film/4883-interview-s-upirem/
(6) http://www.bran-castle.com/