1947 – Rok létajících talířů

Jak tehdejší noviny referovaly o novém fenoménu

Létající talíře tančí rumbu nad Amerikou

  • Proti všem zvyklostem jsme v létě 1947 vprostřed plné politické sezóny. A tak oblíbený mořský had, nestvůra z Loch Nessu a pravěký ještěr, žijící tajně v africkém pralese leží zaprášeni v redakčním šuplíku pod štítkem : Zajímavosti a senzace za každou cenu.
  • Ale anglo-americké publikum potřebuje polechtat páteř příslušnou dávkou hrůzně tajuplných senzací. A jelikož jsou nyní v módě protikomunistické strašáky a la Goebbels, hledají se cesty, jak vyšňořiti mořského hada podle potřeb doby. Americkým vojenským jednotkám v celém světě je zdarma rozdávána kniha R. Hirsche „Sovětští vyzvědači“. Hemží se sovětskými agenty a svůdnicemi, kteří se snaží proniknouti „tajemstvím“ atomové pumy, takže si čtenáři přijdou na své.
  • Americkým novinářům, sloužícím tiskovým fabrikám na veřejné mínění, nechybí fantazie – což se o smyslu pro pravdu a objektivní zpravodajství říci nedá. A tak příslušná senzace je tu. Od Kanady přes celé USA až po Mexiko se objevují „létající talíře“, záhadná letadla lasturového tvaru, atd… Američtí lovci senzací pak po lopatě naznačují, že tyto záhadné rakety jsou vysílány odněkud ze sovětské strany a nic jim nevadí prohlášení některých univerzitních profesorů, že jde patrně o masové poblouznění.
  • To šlo již tak daleko, že eskadrila amerických letadel se vydala na hon za létajícími talíři a americký letec Vernon Baird již dokonce slavnostně hlásil, že talíř rozbil. Slyšme s veškerou vážností jeho vyprávění ve zkratce podle U. Pressu :
  • „Neohrožený muž srazil při nedělním letu ve výši 10.800 m nad Yellostonským parkem létající talíř, šedý to letoun tvaru lastury se skleněnou kabinou. Talíř se však rozbil na kusy v horách státu Montana a pilot viděl jen jeho části, jak se rychle pohybují kolem padajícího trupu „jako skupina molekul, které tančí rumbu“. Bohužel fotografická kamera mu nefungovala a zbytky talíře nebyly dosud nalezeny.
  • A tak má Amerika o novou senzaci více. Nemluví se o účinku atomové pumy, která tak vytrvale doprovází americkou diplomacii, nemluví se o americké intervenci v Číně, Řecku, nemluví se o tvrdých podmínkách dolarových půjček, které by znamenaly zapřažení celých národů a států do zlatého chomoutu Wall Streetu. A jako na začátcích filmových grotesek znovu lítají nad Amerikou talíře, aby se rozbíjely ne již o hlavy clownů a filmových komiků, ale o hlavy amerického čtenáře, které bohužel snesou všechno.

-mrk-

Rudé právo 10. července 1947

Londýnské názory na americkou záhadu

  • United Press – Londýn 8. července : Londýnské Times přinášejí v krátkém článku z Nového Yorku svůj názor na záhadné „létající talíře“, které prý se v posledních dnech objevují nad některými americkými státy a byly prý spatřeny i nad Dánskem. V článku se píše, že v tak nesmírně horkém počasí, jaké je nyní, začíná třeštit i lidská představivost.
  • Daily Telegraph navrhuje ministerstvu letectví zvláštní theorii o původu „létajících talířů“, které prý jsou nepřímým výsledkem posledních velkých dodávek skotské whisky do Spojených států. Na první straně News Chronicle je karikatura utiskovaného manžela, který si čte noviny, zatím co manželka po něm hází talířem.

Svobodné noviny 9. července 1947

Létající disky nad Rakouskem – Pozoruhodný dalekohled

  • Vídeň 25. srpna 1947 (Rt) Podle zprávy „Weltpresse“ spatřil rakouský spisovatel Heinrich Mayer pět „létajících disků“ nad Semmeringem, asi 80 km jihozápadně od Vídně. Mayer prý pozoroval oblohu z meteorologické stanice na Semmeringu, když se před čočkou dalekohledu objevil velký lesklý talíř. Za ním následovaly v rychlém sledu čtyři podobné předměty. Podle Weltpresse bylo zavedeno vědecké šetření.

Svobodné slovo 25.8.1947

Z dobových pramenů vybral Miroslav Košťálek

Z časopisu ZAZ, č. 3, 1997, s. 3 – 16