Pyramidy pod vodní hladinou? (1)

Podvodní archeologie je velmi zvláštní odvětví tohoto oboru.

Vývoj kvalitní potápěčské výbavy umožnil vědcům vyhloubit minulosti nezávisle a provádět průzkum.

Archeologové se vydali poprvé pod hladinu asi před sto lety a od té doby si získali všeobecné uznání. Na předních univerzitách se dokonce objevila specializace – podvodní archeologie. V některých zemích se podvodní archeologie stala prioritou v historickém výzkumu. Objevy, které přináší podvodní archeologie, jsou někdy šokující.

Pyramidy v čínském jezeře

Na dně jezera Fusyan (druhé nejhlubší jezero v Číně o ploše 2,7 km2, v jihozápadní provincii Yunnan) potápěč Geng Wei v roce 2005 našel stupňovitou pyramidu. Tajemná stavba je postavena z kamenných desek a skládá se z pěti stupňů. Dva horní stupně pyramidy, vytvořené z pískovce, jsou zničeny. Ostatní stupně, postavené z vápence, jsou pevnější a tak jsou dobře zachovány.

Je zajímavé, že na dně jezera Fusyan je alespoň devět objektů této velikosti a počet středních a malých staveb jiného druhu je téměř třicet. Celá plocha architektonického komplexu je asi 2,5 km2.

Jak navrhl ředitel Archeologického centra na univerzitě Kunshen Lee, jde zřejmě o starobylé město Yuyuan, které se datuje k dynastii Qin a Han, která vládla od 25 do 220 roku našeho letopočtu. Svědčí o tom nálezy, které ze dna jezera vynesli archeologové – hliněné nádoby, vyrobené během této dynastie.

Místní legenda popisuje, že siluety města byly viditelné pod jezerem z blízkých hor za jasných dnů.

Jak však došlo k potopení města není známo.

Čtěte více:

Pokračování