Co se stalo na místě havárie „létajícího talíře“?

Očití svědci řekli, že viděli mrtvoly mimozemšťanů pod plachtou

2. července se slaví událost, na jejíž počest byl vyhlášen Světový den UFO. A téměř 80 let se snaží přijít na dno pravdy, kterou podle nich armáda skrývá.

2. července 1947 v americkém státě Nové Mexiko poblíž města Roswell něco spadlo na ranč místního farmáře Maca Brazela. O tom není pochyb. Totéž platí o tom, že o spadlý předmět měla velký zájem americká armáda, která oblast ohradila, posbírala nějaké trosky a odvezla je na místní leteckou základnu.

To, co následuje, je úplný nesmysl.

Nadšenci jsou si jisti, že na ranči havaroval mimozemský „létající talíř“ s posádkou. Armáda tvrdí, přirozeně, její objekty.

Nejúžasnější na tom je, že o tom – „létajícím kotouči“, informovala samotná armáda. 8. července se v místních novinách Roswell Daily Record objevila jakási tisková zpráva, kterou napsal poručík Walter Haught. Na místní letecké základně měl na starosti styk s veřejností. Zpráva zněla:

  • „Letecká základna Roswell, Nové Mexiko. První polovina dne 8. července 1947. Četné zvěsti o létajícím disku se včera změnily ve skutečnost, když se zpravodajské službě 509. složeného křídla 8. letecké armády, dislokované na letecké základně v Roswellu, podařilo disk získat díky spolupráci místního farmáře a šerifa okresu Chavis. Létající disk přistál minulý týden na ranči poblíž Roswellu. Farmář, bez telefonického spojení, si disk ponechal, dokud neměl příležitost kontaktovat šerifa, který informoval majora Jesse Marcela ze zpravodajské služby 509. smíšeného leteckého pluku. Okamžitě byla přijata všechna nezbytná opatření a disk byl z ranče odstraněn. Poté, co byl vystudován na základně Roswell, byl majorem Marcelem transportován na vyšší velitelství.“

O několik hodin později velitel 8. letecké armády brigádní generál Roger Ramey v rádiu popřel. Uvedl, že na ranč spadl meteorologický balón:

  • „V současné době jsou trosky v mé kanceláři, a pokud vím, není zde nic zvláštního. Zařízení, hvězdicová obrazovka z hliníkové fólie používaná k odrážení radarových signálů, může létat pouze v závislosti na rychlosti větru.“

Armáda pak uspořádala tiskovou konferenci, na které pokračovala v obhajobě verze, podle níž byly v Roswellu nalezeny trosky z balónu. A dokonce je nechali vyfotit.

O mnoho let později dospěli odborníci k závěru, že to s největší pravděpodobností žádný meteorologický balón nebyl. Na ranč mohlo spadnout tajné zařízení vyvinuté v rámci projektu American Mogul. Jednalo se o vertikální svazek balónů, které nesly plošinu s vybavením. Zařízení mělo určovat sovětská jaderná testovací místa, a v budoucnu by mohlo sloužit k detekci odpalů nepřátelských balistických raket.

Americká armáda stále trvá na meteorologickém balónu, ale ne tak přátelsky jako dříve. Jsou mezi nimi nadšenci, kteří sympatizují s ufology a podporují jejich verzi „talíře“. Jedním z nich byl podplukovník Kimbler, docent geologie a věd o Zemi, v New Mexico Institute of Mining and Technology. Nedávno v televizi na Discovery Channel předložil geolog svými slovy „nezvratný důkaz“, že objekt, který havaroval poblíž Roswellu, byl mimozemský.

Podplukovník Kimbler začal cestovat na místo katastrofy v roce 1947 v roce 2010. A zatím jsem tam našel více než dvě desítky kovových kousků o velikosti lidského nehtu. Byly uvedeny v televizi.

 

Obr. Jeden z kousků hliníku, které našel odborný asistent v mraveništi na místě katastrofy v roce 1947.

Chemický rozbor pomocí hmotnostní spektrometrie, který provedli nezávislí odborníci z texaské společnosti Cerium Labs specializující se na metalurgii, prokázal: kovem je hliník stoprocentní čistoty. A není eloxovaný – bez oxidového filmu, což dohromady podle Kimblera naznačuje mimozemskou technologii.

Obr. Podplukovník Frank Kimbler je odborný asistent geologie a věd o Zemi s lahvičkou obsahující kus mimozemského hliníku.

Docent našel většinu kusů v… mraveništích. A to není tak překvapivé, jak by se na první pohled mohlo zdát. Geologové vědí o „těžebních“ aktivitách mravenců – sbírají v okolí minerály a zpevňují jimi chodby v mraveništích. Díky hmyzu bylo objeveno mnoho nalezišť zlata, nalezišť mědi, niklu, někdy i tyrkysu a diamantů.

Docentm podplukovník Kimbler skeptiky nepřesvědčuje. Kousky hliníku, které našel, považují jen za smetí. A sám „prospektor“ se s nimi moc nehádá, ale věří, že ne vše, co našel, lze klasifikovat jako odpad. Některé kousky jsou pro naši planetu stále velmi neobvyklé.

Vyznání svědků

V roce 2007, k 60. výročí incidentu v Roswellu, dostali ufologové dárek. Média zveřejnila závěť Waltera Haughta.

Walter Haught zemřel 15. prosince 2005, žil 83 let. Závěť byla vykonána 26. prosince 2002 pod přísahou. Zde je její text:

  • „V červenci 1947 jsem byl umístěn na letecké základně jižně od Roswellu jako důstojník pro veřejné záležitosti,“ uvádí notářsky ověřené místopřísežné prohlášení. – „Víkend od pátku 4. července do neděle 6. července 1947 jsem strávil ve svém domě, asi 10 mil severně od základny.
  • Ráno 7. července po návratu do služby jsem se dozvěděl, že někdo nahlásil trosky havarovaného plavidla, a že tam byl velitelem základny plukovníkem Williamem Blanchardem vyslán major Jesse Marcel, šéf zpravodajské služby, za účelem vyšetřování.
  • Později toho dne jsem se dozvěděl, že existují další zprávy od civilistů o druhém místě havárie severně od Roswellu. Většinu dne jsem se věnoval běžným povinnostem, a nic jiného jsem o tom neslyšel.
  • Přibližně v 9:30 zavolal plukovník Blanchard do mé kanceláře a nadiktoval tiskovou zprávu, v níž stálo, že máme v rukou létající disk, že byl sebrán na ranči severovýchodně od Roswellu a že Marcel vzal materiál, který měl být předán vyššímu velení. Tuto tiskovou zprávu jsem poskytl rozhlasovým stanicím KGFL a KSWS, Roswell Daily Record a Roswell Morning Dispatch.
  • Když tiskovou zprávu distribuovaly tiskové agentury, telefon v mé kanceláři nepřestal zvonit. Volali z celého světa… Blanchard navrhl, že místo jednání s tiskem bych měl jít domů a „schovat se“.
  • Než jsem opustil základnu, plukovník Blanchard mě osobně odvedl do budovy č. 84 (hangár P-3). Když jsem se přiblížil, viděl jsem, že je zevnitř i zvenku přísně střežená. Uvnitř mi bylo dovoleno podívat se z bezpečné vzdálenosti na předmět, který byl právě sebrán severně od města. Byl asi 3,5 – 4,5 metru dlouhý, nepříliš široký, asi 1,8 metru vysoký a měl víceméně vejčitý tvar. Osvětlení bylo špatné, ale jeho povrch se zdál kovový. Neviděl jsem žádná okna, okénka, křídla, ocas ani podvozek.
  • Také jsem z dálky viděl pod plachtou pár mrtvol. Zpod něj trčely jen jejich hlavy, a já nedokázal rozeznat rysy jejich tváří. Hlavy byly větší než u běžného člověka, a obrysy těl pod plachtou měly velikost 10letých dětí. Později ve své kanceláři Blanchard zvedl ruku asi 1,2 metru nad podlahu a ukázal jejich výšku…“
  • Závěť končí slovy: „Tvrdím, že jsem osobně viděl letadlo a jeho mimozemskou posádku.“

Ze strany armády nebyla, a není žádná reakce na odhalení bývalého poručíka. Možná byl text závěti zfalšován. Nebo možná ne – neexistuje způsob, jak to zjistit od autora. Zda došlo k havárii talíře nebo ne, je stále záhadou. Ale „pozadí“ je takové, že se to s největší pravděpodobností stalo. Jinak by se nadšenci a sympatizanti už dávno uklidnili.