Kresba Tyrannosaura?

Jak to bylo s podivným nákresem

V říjnu nebo listopadu 1924, Dr. Samuel Hubbard (nešlo o entomologa S. Hubbard Scudder, 1837 – 1911) (1), kurátor archeologie v Oakland (Kalifornie) Museum of Natural History a pracoval pro vědeckou expedici, našel piktogramy na stěně kaňonu Hava supai (nebo Havasupai) v Arizoně (USA).

Obr. Obrázek ‚Tyrannosaura‘

Většina piktogramů představovala lidské postavy a obrázky dobře známé místní fauny, včetně kozorožce, koní, jelenů a ptáků.

Jeden se však pozoruhodně podobal dinosauru Tyrannosaurus rex (2); podle některých názorů se toto zvíře se chystá zaútočit na člověka, zatímco podle jiných byly zkamenělé stopy nalezeny v blízkosti, a piktogramy byly pokryty železitých patinou.

Expedice ve skutečnosti proběhla v letech 1894-5, a financoval ji El Doheny, který předtím navštívil kaňon.

Faktem je, že neznáme obrázek v kontextu s jinými obrázky, postavy ze stejné skalní stěny nebo z jiné z kaňonu, aby ji bylo možné hodnotit.

Je obraz skutečně obrácen správnou stranou nahoru? I když připustíme, že ano, co ukazuje?

Je zde obrys, který poněkud připomíná Tyrannosaura, ale kde jsou přední nohy? Představa, že Tyrannosauři táhli ocasy po zemi, skutečně převažovala v roce 1920, ale později byla vyvrácena.

Je spíše možné, že piktogram ukazuje něco zcela jiného, jen má určitou podobnost s dinosaurem, v době, kdy si lidé mysleli, že tak vypadá.

Rozhodně to však není důkaz, že umělec viděl skutečného tyrannosaura.

Odkazy

(1) http://en.wikipedia.org/wiki/Samuel_Hubbard_Scudder
(2) http://cs.wikipedia.org/wiki/Tyrannosaurus