Tajemná země MU (2)

Jednou z legendárních ztracených zemí, s nimiž se v odkazech našich předků setkáváme, je také tajemná země Mu.
V roce 1920 anglo-americký okultista, James Churchward (1851-1936) (1) tvrdil, že objevil důkazy o potopené pevnině v Tichém oceánu s názvem Mu. (2)

Obr. Mu zabíral prý velkou část Tichého oceánu

Churchward se narodil v Hatherley v anglickém Devonu, a rád se označoval jako „podplukovník“ (i když nikdo niky nezjistil, kde sloužil). Jeho tvrzení o poznání Indie a nebo Tibetu by mohlo ukazovat, že působil v koloniální britské armádě. Peter Kolosimo (3) z něj dělá plukovníka v Indii v roce 1868, a to v neskutečně útlém věku sedmnácti let.

V roce 1872 žil na Srí Lance a půjčil si peníze na financování čajové plantáže. V roce 1879 je zapsán jako majitel plantáže v adresáři zveřejněném v Colombu v roce 1878. O dva roky později se vrátil do Anglie, kde je uveden při sčítání obyvatel v roce 1881 jako pěstitel čaje, žijící ve městě Croydon (Surrey); před koncem tohoto desetiletí žil v Brooklynu (USA).

Po napsání knihy „Big Game and Fishing Guide to Northeastern Maine“, publikované v roce 1898, vydal ve 20. a 30. letech pět svazků, ve kterých se zabýval objevem ztraceného kontinentu Mu (Ztracený kontinent Mu, Děti Mu, Posvátné symboly Mu, Kosmické síly Mu a Druhá kniha kosmických sil Mu).

V prvním dílu, který vyšel v roce 1926, nastínil svou teorii, že obyvatelé Mu používali „rozsáhlé znalosti z přírodních věd, starověkého umění a historie, mytologie a okultismu“, ve snaze obnovit slávu tohoto předpotopního světa.

Obr. „Plukovník“ James Churchward (1851-1936)

Churchward tvrdil, že objevil existenci dlouho ztraceného kontinentu Mu při čtení starých textů. Mu byla domovem vyspělé civilizace, která se nacházela na pevnině v nynějším Tichém oceánu. Ta se téměř celá potopila před 60.000 lety, jen Havajské ostrovy a Velikonoční ostrov jsou prakticky jedinými stopami po její existenci.

Hlavním zdrojem informací o Mu byly „tabulky Naacal„, napsané jazykem Naacal, který byl původním jazykem celého lidstva. Tabulky dostal od hinduistického kněze v Indii během hladomoru v roce 1866 (ačkoli také prohlašoval, že je viděl v Tibetu). V té době mu bylo čtrnáct nebo patnáct let!

I když mnich neměl tušení, co je na tabulkách napsáno, a Churchward neměl nijaké lingvistické vzdělání, byl schopen tabulky přeložit (částečně prostřednictvím psychické inspirace), a tak se dozvěděl o historii ztraceného kontinentu.

Podobné tabulky našel geolog William Niven (1850-1937) (4) v San Miguel Amantla v Mexiku. Podle Churchwarda vyprávěly podivuhodně úplně stejný příběh.

Podle Churchwardova překladu tabulek se první lidé objevili na Mu před dvěma milióny lety, populace vzrostla na 64 milionů, ale byla téměř kompletně vyhlazena potopením kontinentu. Ti, kdo přežili, byli předkové všech ostatních národů světa, a přinesli prvky své kultury s sebou. Kontinent se potopil pod hladinu v důsledku zhroucení podzemních „plynových pásů“. Jinde, při vznícení plynu se vytvořilo pohoří, které dříve neexistovalo.

Kupodivu Churchward nebyl první člověk, který „objevil“ Mu.

Bylo to jméno potopené země v překladu kodexu Troano (5) od Brasseur de Bourbourg (6), což však Ignatius Donnelly (1831-1901) (7) a Auguste le Plongeon (1826-1908) (8) identifikovali jako Atlantis.

Churchwardovo umístění Mu odpovídá spíše Lemurii (9) teosofů, a zdá se, že jméno Mu má spíše odpovídat slovu „lemur“.

Churchward nikdy neodhalil umístění „tajného“ indického kláštera, kde viděl a přeložil tabulky, takže je nikdy nikdo jiný neviděl a nemohly být studovány nezávisle na Churchwardovi. I když řekl, že je ukázal jednomu příteli, neřekl také nikdy, o koho šlo.
Není tedy žádný důkaz, že tabulky existují, i přes to, že pravnuk J. Churchwarda prohlašuje na webu (10), že byly přemístěny podzemními tunely pod chrám Sri Ekambaranatha (11) v Kanchipuram (Tamilnadu, Indie).

Země Mu je kompletním Churchwardovým výmyslem, literární fikcí.

Vzkříšení Mu?


Obr. Mu vzřísil „Tony Earll“; roku 1970

V roce 1970 vznikla kniha „Mu Revealed“ („Odhalení Mu“) od Tony Earlla, ve které se tvrdí, že jde o překlad deníku chlapce jménem Kland. (12)

Vypráví se zde příběh o tom, jak se chlapec z Mu přestěhoval do Mexika kolem roku 21.050 př.n.l. a jeho svitky se zachovaly v troskách chrámu zničeného zemětřesením. Ty vykopal v roce 1959 Reedson Hurdlop, archeolog, který chtěl ověřit Churchwardovu hypotézu o zemi Mu.

Předsádka knihy tvrdí, že „Svitky deníku svitky poskytují nádherný pohledy do každodenního života Mu na vrcholu své nádherné, odsouzené kultury.“ Podle úvodu, kniha odhaluje „dlouho ztracenou civilizaci Muror. V hlavní části této knihy byly svitky přeloženy do současného anglického jazyka, ale poetický styl byl zachován, pokud to bylo možné.

Příběh byl samozřejmě podvod. Jméno autora je přesmyčka „Ani ne“, zatímco archeolog je Rednose Rudolph. Roku 1976 bylo prokázáno, že podvod byl proveden Raymondem Bucklandem (1934) (13), který psal hlavně o neopohanství a čarodějnictví Wicca. Jeho vlastní webové stránky otevřeně uvádí tuto knihu jako jeho výtvor. (14)

Co není jasné, proč něco takového napsal – byl to žert? Byla to fikce? Co tím autor sledoval?

V každém případě, potvrzení Churchwardova kontinentu se nekonalo.

Odkazy

(1) http://en.wikipedia.org/wiki/James_Churchward
(2) http://en.wikipedia.org/wiki/Mu_%28lost_continent%29
(3) http://it.wikipedia.org/wiki/Peter_Kolosimo
(4) http://en.wikipedia.org/wiki/William_Niven
(5) http://en.wikipedia.org/wiki/Madrid_Codex_%28Maya%29
(6) http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_%C3%89tienne_Brasseur_de_Bourbourg
(7) http://en.wikipedia.org/wiki/Ignatius_L._Donnelly
(8) http://en.wikipedia.org/wiki/Augustus_Le_Plongeon
(9) http://cs.wikipedia.org/wiki/Lemurie
(10) http://www.my-mu.com/bon/b03-2011_1.html
(11) http://www.incredible-southindia.com/south-india-states/tamilnadu/ekambaranatha-kanchipuram.html
(12) http://www.amazon.com/Mu-Revealed-Tony-Earll/dp/0446649058
(13) http://www.raymondbucklandbooks.com/
(14) http://www.raymondbucklandbooks.com/nonfiction.php