Koule z Wonderstone

V Wonderstone u Ottosdal (západní Transvaal, Jižní Afrika), byly nalezeny stovky kovových koulí v průběhu několika desetiletí v pyrophillitu ve vrstvě odpovídající prekambriu, tedy odpovídající stáří asi 2,8 miliardy let. (1)

Pyrophillit (2) je metamorfované sedimentární minerál, těží se pro použití ve zděných budovách, jako absorbent, jako plnivo, jako přísada do průmyslových látek a pro různé jiné účely.

Obr. Jedna z kuliček z Wonderstone (Ottosdalu nebo Klerksdorpu)

Údajně byly v pyrophillitu nalezeny dva typy kuliček:

– První je kovově namodralá, s bílými vměstky,
– druhá má kovový povlak kolem houbovitého materiálu.

Pouze kuličky druhého typu byly zřejmě prozkoumány geology, kteří zjistili, že se skládají z výpalků goethitu. (3) Alespoň jedna z těchto kuliček má tři rovnoběžné jemné rýhy po celém obvodu. Laboranti řekli, že nejsou schopni vysvětlit, jak mohly být drážky vytvořeny nějakým známým přirozeným procesem.

Kde se tyto kuličky vzaly?

První zpráva, ve které se píše o těchto kuličkách, byla vypátrána v The Weekly World News (4), 27. července 1982. Časopis, podobný bývalému českému časopisu Hrom nebo slovenskému Bosorka, není rozhodně vzorem pro popularizaci vědy nebo pro kvalitní investigativní žurnalistiku.

Kuličky jsou přírodního původu (5), jenže dotvořené do pravidelného tvaru a drážky byly také uměle vytvořeny.

Kuličky z Wonderstone se však rozkutálely do mnoha knih (6), článků a záhadologických webů, k velké radosti kreacionistických tlachalů.

Odkazy:

(1) http://cs.wikipedia.org/wiki/Prekambrium
(2) http://cs.wikipedia.org/wiki/Pyrofylit
(3) http://cs.wikipedia.org/wiki/Goethit
(4) http://en.wikipedia.org/wiki/Weekly_World_News
(5) http://en.wikipedia.org/wiki/Klerksdorp_sphere
(6) Cremo, M. – Thompson, R.L.: Forbidden Archeology (1993): Zakázaná archeologie (česky,2001)