Obepluli Číňané Zemi v roce 1421?

V roce 2003, Gavin Menzies (1), bývalý ponorkový kapitán, publikoval práci, která slibovala přepsání historie – „Roku 1421 Čína objevila svět“ (1421: the year China discovered the world.)
Vydání knihy v USA bylo doprovázeno senzačními titulky – “Čína objevila Ameriku.“ (zbytek světa Američany nezajímal)

Menzies tvrdil, že objevil důkaz o tom, jak čínská flotila v roce 1421 prozkoumala a zmapovala zbytek světa.

Ve své knize Menzies předložil tvrzení, že čínský admirál Čeng Che (鄭和, 1371-1435, narozen jako Ma On nebo také Cheng Ho) (2) byl vyslán císařem Ming Yongle (永樂, 1360-1424, narozen jako Zhu Di, nebo Cha Tsu nebo Yung Lo) (3) na objevnou cestu.

To je hodně kontroverzní tvrzení, protože cesty Zhenga po celém Indickém oceánu jsou dobře zdokumentovány v současných záznamech. (4) Menzies se odchyluje od těchto údajů tvrzením, že flotila se vydala z Indického oceánu, objevila Austrálii na východě, na jihu Antarktidu, Severní a Jižní Ameriku na západě a obeplula Grónsko na severu. Což je úžasné tvrzení a mělo by být rozhodně podepřeno kvalitními důkazy. Je ovšem pozoruhodné, že obrovská čínská flotila nenavštívila Evropu, tedy jedinou civilizaci, která by byla schopna velice spolehlivě zaznamenat a zdokumentovat takovou návštěvu.

V roce 2009 Menzies vydal novou knihu „Rok 1434: nádherná čínská flotila doplula do Itálie a podnítila renesanci. (1434: the year a magnificent Chinese fleet sailed to Italy and ignited the Renaissance.) Přináší ještě překvapující tvrzení: pokud pomineme podivný letopočet, kdy vlastně začala renesance, pak kde je italský dokument o návštěvě čínské flotily?

Fantazie Gavina Menziese byly odhaleny jako zcela nesmyslné (5).

Čtěte: Čínští námořníci objevili Ameriku – Záhady a zajímavosti (ZaZ) (zahadyazajimavosti.cz)

Odkazy

(1) http://en.wikipedia.org/wiki/Gavin_Menzies, http://www.gavinmenzies.net/
(2) http://en.wikipedia.org/wiki/Zheng_He
(3) http://en.wikipedia.org/wiki/Yongle_Emperor
(4) http://www.chinaheritagenewsletter.org/?f
(5) http://www.1421exposed.com/