Existují mimozemšťané? Ať raději ne…

Vědci se domnívají, že objev mimozemského života může vést k ohrožení lidstva.

Teorie Velkého filtru říká, že obydlené exoplanety se dříve nebo později stanou pohromou pro Zemi.

Podle názoru řady vědců existuje limit, druh bariéry, které brání vzniku inteligentního života. Říká se tomu Velký filtr. Pokud najdeme inteligentní život, bude to znamenat, že Velká bariéra je před námi, a nějaká katastrofa vesmírných rozměrů čeká na lidstvo a na mimozemšťany.

Velký filtr byl opět připomenut v polovině dubna 2014, kdy byl oznámen objev planety Kepler-186f, která se nachází v souhvězdí Labutě, 492 světelných let daleko. Je zvláštní v tom, že se jedná o první exoplanetu, která se příliš neliší velikostí od Země, a co je nejdůležitější, pohybuje se v tzv. „obyvatelné“ zóně, tj. v takové vzdálenosti od své hvězdy, že může mít na svém povrchu tekoucí vodu a případně i život.

Za pomoci Velkého filtru se vědci snaží vyřešit Fermiho paradox, který zní takto: proč nemůžeme najít mimozemskou civilizaci, navzdory skutečnosti, že existují téměř stovky miliard solárních systémů, kde může být život?

Nepřítomnost seriózních údajů o existenci mimozemských civilizací naznačuje, že musí existovat nějaká bariéra, která zabraňuje vzniku vyspělé civilizace. Je možné, že od teoretické možnosti života na planetě do vývoje vyspělé civilizace, je velmi obtížný proces.

Vysvětlení je jednoduché: inteligentní život se setkává velmi vzácně nebo inteligentní život má tendenci se zlikvidovat velmi rychle. To je stručně tzv. Velký filtr. Vědci o něm vedou vášnivé diskuse už půl století.

Důvodem může být malý počet planet podobných Zemi, a samoreplikujících se molekul na nich. Může být velmi obtížné, a možná i nemožné, udělat skok od základních prokaryotických životních forem na složitější eukaryotické formy. Na Zemi se uskutečnil, ale tento přechod trval více než miliardu let.

Zastánci teorie jedinečnosti Země tvrdí, že evoluce složitého života vyžaduje obrovské množství nutných a obtížných podmínek. Například, planeta jako naše Země, by neměla být pouze v „obyvatelné“ zóně blízko k mateřské hvězdě, ale ta by měla být i dost daleko od středu galaxie, aby byla ochráněna před smrtící radiací. V planetárním systému musí být i dost velké plynné planety, aby odstranily asteroidy s kolizními drahami. Musí být i dostatečně velký měsíc, který vyvolá různá roční období a střídání počasí.

To je jen malá část z nezbytných podmínek pro vznik a existenci inteligentního života…

Je ještě další vysvětlení pro nedostatek údajů o mimozemských civilizacích. Signály se k nám nedostanou, protože tyto civilizace rychle zanikají.

Jinak řečeno, objev jiného života snižuje pravděpodobnost přežití naší civilizace…

Takže by pro nás bylo lepší, aby na planetě Kepler-186f inteligentní život raději nebyl…

Čtěte dále: