Co opravdu řekl Däniken o bosenských pyramidách?

Erich von Däniken navštívil bosenské údolí pyramid

… ve Visoku 28. dubna 2014, provázen tamním „objevitelem“ pyramid Osmanagičem.

Ten nelenil a zveřejnil o tom zprávu, doplněnou pochvalným vyjádřením von Dänikena. Tu převzal nejhlasitější propagátor bosenských pyramid v ČR, WM magazín. (1)

Důvod své cesty Däniken vysvětlil, v rozhovoru pro časopis Mysteries č. 4, 2014:

  • „Pokaždé, když mám někde vystoupení nebo přednášku, jsem žádán diváky: Co říkáte na pyramidy ve Visoko? A vždy jsem dal stejnou odpověď: Nemám co říct, nikdy jsem tam nebyl, nemám názor na něco, co jsem neviděl. To byl důvod pro můj krátký výlet do bosenského města Visoko…“

Nicméně, fascinace údajným objevem pyramid, která nyní čelí silné kritice, se nekonala. Däniken v časopise „Mysteries“ dále vysvětluje:

„Osmanagić v podstatě dělá velmi sympatický dojem. Obléká se jako Indiana Jones, má na hlavě vždy svůj klobouk a smích na rtech. Na začátku mě a mého společníka Ramona přivezl na místo kde se vidí frontální strana hory. Vytáhl kompas z kapsy a ukázal mi, že monument je směrován na sever-jih. To souhlasí. Později jsme vlezli do děr a tunelu. Toto vypadá definitivně uměle vytvořené.

Potom nás Osmanagić provedl po cestě vzhůru na vrchol hory po všech kamenných schodech. Na vrcholu pyramidy, nám ukázal na dvou místech kamenné desky. Mínil, že jsou hodně staré z umělého betonu. Upřímně řečeno, to mě nepřesvědčilo.

Jsem si téměř jistý. Celá hora je přírodního původu a shodou okolností se nachází v severo – jižním směru. My máme u mě doma na břehu jezera Thunsee podobnou horu, Niesen. Také vypadá jako pyramida. Ta se mohla turistům stejně tak dobře prodávat jako umělá.

Ve skutečnosti, uměle vytvořeny jsou šachty, chodby i stěny v tzv. Ravne, bludišti Visoko. Možná, že pan Osmanagaic najde jednoho dne skutečně zázrak. Můžeme mu to jen přát. Ostatně, u večeře jsem se ho také zeptal, zda tento systém tunelů jednoduše nesloužil ve starověku pro těžbu. Mávl rukou: V této hoře není nic k vytěžení. Žádné minerály, suroviny, žádné zlato. Závěrem: Otazník zůstává. Něco je zde podivné, i když hora podle mého názoru umělá není.” (3)

Bublina, mohutně nafukovaná, splaskla.

Odkazy

(1) http://www.wmmagazin.cz/view.php?nazevclanku=novinky-z-udoli-pyramid-i&cisloclanku=2014050005
(2) http://www.mysteries-magazin.com/
(3) http://grenzwissenschaft-aktuell.blogspot.com/2014/06/visoko-auch-daniken-zweifelt-nun.html