Hledání Atlantidy stále pokračuje…

Existovala před 11,000 roky, západně od Gibraltaru. Byl to ostrov větší než Afrika a Asie dohromady. Atlantis, jak se jmenoval tajemný kontinent, byl kolébkou vyspělé civilizace, nesmírně bohatá země. Její flotila vyplula na moře k hledání surovin. Zlatem byly pokryté sochy, a ostatními drahými kovy byly potaženy fasády některých význačných budov.

Atlantští králové stavěli chrámy, paláce, přístavy a loděnice, a zotročili některé ze svých sousedů. Když však vyrazili dobýt východní Středomoří, byli poraženi Aténami. Zkázu dokonalo náhlé zemětřesení a povodeň, takže ostrovní kontinent klesl do hlubin oceánu během jediného dne a noci.

Platón (429-347 př.n.l.) (1) popsal tento příběh ve dvou ze svých dialogů, Timaeus a Critias (2). Žádné předchozí odkazy na Atlantis neexistují.

Platónův žák a řecký filozof Aristoteles (3) byl přesvědčen o tom, že vše byla poetická fikce jeho učitele.

Příběh má méně než deset stránek, ale má za následek tisíce knih, ve kterých stále žije tajemná říše uprostřed Atlantiku, v Indickém oceánu, na Britských ostrovech, ve Francii, na Kanárských ostrovech, na Kubě, na poloostrově Yucatan, v Arábii, v Grónsku a nebo na Antarktidě, abychom vyjmenovali aspoň ta nejznámější místa, kde byla doposud hledána.

Atlantis je také považována za pravlast Egypťanů, Mayú, Aztéků, Basků, domorodých Američanů…

Hledání však pokračuje a Atlantis opouští hlubiny oceánů…

Atlantida v Andalusii

„Nevěřím, že Atlantida existovala na ostrově uprostřed Atlantiku,“ říká historik a romanopisec Juan Eslava Galán (4). „Návrhy potenciálních lokalit mají svůj původ v nejlepším případě v nedorozumění, a co je nejhorší, v nepravdivých prohlášeních,“ tvrdí David Garcia i Rubert (5), archeolog a profesor na univerzitě v Barceloně. (6)

Německý fyzik Rainer Kühne (7) zveřejnil na webových stránkách časopisu Antiquity (8), satelitní fotografie oblasti kolem močálů v Hinojos u Cadizu, které mají dokazovat existenci zbytky dvou kruhových měst, popsaných Platónem. (9)

Ramon Corzo (10), profesor dějin umění na univerzitě v Seville (11), má rozsáhlé zkušenosti v oblasti letecké archeologie a snímky ho nepřekvapily.

„Tyto stíny v písku jsou náhodné. Jedná se o oblast, která se objevila v nedávné době, ve kterých není možné vidět staré struktury.“

Článek Rainera Kühne pobouřil i Georgeos Diaz-Montexano (12), španělsko-kubánského badatele, který Kühne obvinil z plagiátorství. (13)

Jenže nápad umístit Atlantis v západní Andalusii vznikl dlouho před narozením Diaz-Montexano, který tvrdí, že „z vodovodu Segovia je pomník do Atlanty.“

„První umístil Atlantis do Andalusie sám Platón, který řekl, že je za Herkulovými sloupy, jak Řekové nazývali Gibraltarský průliv,“ říká Corzo.

Současné nálezy, odpovídají tomu, co je známo o kultuře Tartessos, která se vyvinula mezi osmým a šestým stoletím před naším letopočtem v jižním Španělsku, kde v té době postavila městské osady v podobě kruhů.

Potopena pýchou

Všechny mýtické a historické prvky se slévají do příběhu o Atlantidě, který oslavuje Athény, rodiště slavného filozofa. Je to krásný mýtus, vytvořený z mnoha tradic a vlivů.

Odráží se v něm stopy řecko-perských válek, v letech 498-479 př.n.l., v němž Řekové brzdili pokrok perské říše. Mohla se tam odrazit verze o potopě, dokumentované v tradici od roku 2500 př. n.l. v Mezopotámie a který byl vyhrazen Židům.

„Města, stejně jako lidé, potřebují slavnou minulost, a pokud uvedete porážku nadřazené civilizace, tím lépe,“ řekl Eslava Galán.

„Platón sice uvedl, že k události došlo před 9.000 lety, ale klidně mohl říci i 20.000 let,“ říká profesor Seville. A před 11.000 roky nemohli Athéňané porazit Atlanťany z prostého důvodu: Atény neexistovaly, takové město na světě neexistovalo, jen kmeny lovců-sběračů.

Říše v Egejském moři

Potopení Atlantis mohlo být inspirováno skutečnou katastrofou kolem roku 1500 před naším letopočtem, která ukončila Mínojskou kulturu na Krétě, jejíž nádhera je stále ještě viditelná v ruinách paláce v Knossos.

Řecký ostrov Kréta byl domovem pro vyspělou civilizaci v Evropě, která zmizela asi kolem roku 1450 př. n.l. z neznámé příčiny.

Platónskou Atlantis s Mínojskou Krétou spojil K.T. Frost z královské University v Belfastu, v článku publikovaném v The Times v roce 1909.

Ale co stálo za jejím zánikem?

Sto kilometrů severně od Kréty v Egejském moři jsou zbytky ostrova Thera, nyní známého jako Santorini, jejíž sopka vybuchla mezi 1600 a 1400 př. n.l. Exploze byla silnější než výbuch sopky Krakatoa v roce 1883, kdy zahynulo více než 36.000 lidí.

Platón mohl využít příběh o dávné erupci jako další prvek svého příběhu, ale není zatím žádný přímý důkaz, který by spojil katastrofu Tera s koncem Mínojské civilizace.

„Nemůžeme změnit všechny detaily příběhu Platóna. Je to jako říct, že legendární král Artuš byl ve skutečnosti královnou Kleopatrou…“ napsal spisovatel Lyon Sprague de Camp (14) ve své knize Zapomenuté kontinenty (1970).

Archeolog a kritik pseudoarcheologie Kenneth Feder (15) z University v Connecticut (16), porovnává mýtus Atlantis k Star Wars. Oba příběhy se odehrály dávno, předlouho, daleko a předaleko, a vyprávějí o mocné říši, která podlehne skupině odvážných čestných občanů…

První „atlantolog“

Právník a americký kongressman Ignác Donnelly (1831-1901) (17) je učitel všech atlantologů.

V knize Atlantis, svět předpotopní (1892), nachází ve ztraceném kontinentu původ téměř veškerých výdobytků kultury, počínaje abecedou. Donnelly vysvětluje podobnosti mezi předkolumbovskou a egyptskou civilizací, s častými omyly a chybami, i záměrným upravováním faktů k získání potřebných závěrů.

Odkazy

(1) Platón, https://cs.wikipedia.org/wiki/Plat%C3%B3n
(2) Tímaos a Krítiás, https://www.databazeknih.cz/knihy/timaios-kritias-26159
(3) Aristoteles, https://cs.wikipedia.org/wiki/Aristotel%C3%A9s
(4) http://www.juaneslavagalan.com/
(5) http://ub.academia.edu/DavidGarciaiRubert
(6) http://www.ub.edu/web/ub/ca/
(7) http://en.wikipedia.org/wiki/User:Dr._Rainer_W._Kuehne
(8) http://journal.antiquity.ac.uk/
(9) http://antiquity.ac.uk/projgall/kuhne/
(10) http://www.insacan.org/cv/cvramoncorzo.html
(11) http://www.us.es/
(12) http://georgeosdiazmontexano.wordpress.com/
(13) http://georgeosdiazmontexano.wordpress.com/2013/07/25/conspiracion-contra-la-atlantida-manipulacion-y-desinformacion-mediatica/
(14) http://cs.wikipedia.org/wiki/Lyon_Sprague_de_Camp
(15) http://en.wikipedia.org/wiki/Kenneth_Feder
(16) http://www.ccsu.edu/
(17) https://cs.wikipedia.org/wiki/Ignatius_L._Donnelly