Odkud přišli Australané?

Původ domorodých Australanů je pro vědce stále záhadou.

K dispozici je i verze, že jde o dědice legendární Atlantis, kteří se zachránili před potopou … Ale nález, který byl nedávno objeven na ostrově Timor v jižní části Malajského souostroví, vede k závěru, že kořeny australských kmenů se nachází v Africe.

V překladu z malajštiny je jméno tohoto ostrova, pokrytého travnatými savanami „Východ“. Timor je považován za jednu z „přestupních stanic“ na migrační trase předků australských domorodců, kteří dorazili z Asie. Ale v poslední době byla „asijská“ verze otřesena.

Na Timoru byl nalezen předmět z kosti, který byl zřejmě fragmentem starověkého kopí. Byl připevněn na dřevěnou tyč. Délka artefaktu je jen asi 2,5 cm, šířka o něco více než 1 cm …

Ale především, překvapivé je zjištěné stáří – asi 35.000 roků. To znamená, že i v těchto vzdálených dobách, žili lidé, kteří nejen připomínali dnešního člověka, ale i vyráběli sofistikované zbraně pro lov a rybolov.

Nalezený fragment měl několik zářezů na obou stranách a zužoval se. Pravděpodobně touto částí byl připojen k tyči. Zřejmě šlo o typ harpuny, vrhané do moře z lodí, při lovu velkých ryb nebo mořských živočichů.

Zajímavé ovšem je, že zbraně s podobnými zářezy byly nalezeny v Africe. Ale tam šlo o nálezy mnohem starší – 80-90.000 let… Takže odkud přišli předkové australských domorodců?

Samozřejmě nález musí být zhodnocen v celkovém kontextu archeologického výzkumu. Tým australských a japonských archeologů narazil na staré rybářské háčky, staré asi 23 tisíc let. Také v jedné z jeskyní byly nalezeny pozůstatky starých dávných rybářů. Z toho by vyplývalo, že i ve starověku místní lidé používali sítě pro chytání malých ryb, a pro větší (pravděpodobně, makrely a mořského okouna) používali háčky s návnadou.

Hypotéza, že dávní obyvatelé Afriky se přestěhovali do Austrálie, byly vyslovena už dávno, ale až do nedávné doby neměla opodstatnění.

Za prvé, pro takovou dálkovou plavbu se vyžaduje alespoň primitivní loďstvo. A za druhé, co mohou jíst dávní námořníci? Vždyť se obecně předpokládalo, že rybolov se objevil až po klasickém lovu! A zatím nebyl žádný důkaz o opaku. Až do nedávné doby objev nejstaršího háčku a jiných lovných zařízení pro rybolov nepřekročil stáří 12.000 let…

Poslední nálezy však naznačují, že to byli právě migranti z Afriky, kde byly objeveny nejstarší harpuny.

Po příchodu na Timor mohli migranti nadále chytat ryby a mořské živočichy, k čemuž ostrov poskytoval nejlepší příležitost.

Afričané se mohli přestěhovat do Austrálie před asi 50-60 tisíci lety. Vědci zjistili, že v té době jeskyně Jerimalai na Timoru (1) byla již osídlena. Vykopávky ve spodní části jeskyně objevily hromadu 40.000 kostí mořských ryb, želv a dalších zvířat, stejně jako nástroje. Zajímavé je, že do tohoto „odpadu“ spadly i rybářské háčky z mořských ulit a škeblí.

Takže došlo k nejnovější archeologické senzaci – vznik rybolovu byl posunut desítky tisíc let do minulosti.

Ještě před 42.000 lety první rybáři žili v jeskyních. Základ jejich jídelníčku byly makrely, někdy tuňáci a malí žraloci … Ale před 38.000 roky jeskyně Jerimalai se stala neobyvatelnou. Vědci se domnívají, že to bylo způsobeno poklesem hladiny moře: rybáři začali obsazovat další jeskyně, vhodnější pro tradiční rybolov. Jen před 17.000 lety se moře spolu s lidmi, vrátili do zapomenuté jeskyně. Před 9.000 lety domorodci přešli k pobřežnímu rybolovu – mořské ryby tvořily už čtvrtinu jejich stravy…

Zdá se, že staří rybáři měli dobré dovednosti k plavbě. To naznačuje, že brzy kolonizovali sousední Moluccanské souostroví a rychle obydlili ostrovy Oceánie.

Radiokarbonové datování vzorků z raného sídliště ve východní části Timoru ukázalo, že jeskyně Lene Hara (2) byla nejprve obsazena lidmi asi před 30-35.000 lety. Většina vědců se zajímá o způsoby, kterými staří osadníci mohli plout. Je s podivem, že radiokarbonové datování vzorků opracovaných škeblí z Lene Hara je téměř totožná s údaji o stáří prvního australského osídlení.

Takže Asie nebo Afrika? Otázka, samozřejmě není plně vysvětlena, ale vědci pokračují ve vykopávkách a nové objevy nás čekají…

Odkazy

(1) http://donsmaps.com/timorcave.html
(2) http://en.wikipedia.org/wiki/Lene_Hara_cave