Záhada Bermudského trojúhelníku je skryta v kosmu?

Vědci připravují družici k výzkumu anomální zóny, která jakýmsi zvláštním způsobem cestuje na západ
Bermudský trojúhelník je oblast v Atlantickém oceánu, ohraničená linií od Floridy do Bermud, pak do Portorika a zpět na Floridu, přes Bahamy. V Atlantiku je však skutečně místo, které je považováno za anormální. Dokonce má i vědecký název – Jihoatlantická anomálie (South Atlantic Anomaly – SAA) (1).

 

Je známé, že v Bermudském trojúhelníku se něco divného děje s oceánem a atmosférou, že zde mizí lodě a letadla, a pohybují se zde „Bludní Holanďani“ – lodě, opuštěné svými posádkami. Ale málokdo ví, že zvláštnosti se zde nacházejí i stovky kilometrů nad zemským povrchem. Například, astronauti a kosmonauti hlásí, že při přeletu Bermudského trojúhelníku vidí záblesky. Ve stejné době začnou poruchy a pak i selhání osobních počítačů. Poruchy zařízení jsou zde tak časté, že se je naučili kosmonauti na čas přeletu vypínat.

Obr. 1 Kde leží všechny ty lodě a letadla? Opravdu zmizely?

Měření provedená pomocí satelitů ukázala, že nad jihoatlantickou anomálií je místo, kde vnitřní radiační pás Země – tzv. Van Allenův pás (2) – se nachází v minimální vzdálenosti od povrchu planety. A je možné, že právě díky tomuto přiblížení dochází k oněm různým událostem, které se vymykají obvyklým měřítkům.

Obr.2 Van Allenovy pásy obklopující Zemi. Foto: Spaceweather

Pokusit se pochopit podstatu záhadných jevů mají v úmyslu italští vědci z Národního ústavu pro astrofyziku (National Institute for Astrophysics in Bologna, Itálie) (3), v čele s Riccardo Campana. Mají v plánu vyslat satelit do vesmíru, který bude pravidelně přelétávat nad SSA a provádět měření.

Obr. 3 Jihoatlantická anomálie

Dosud Italové využívali některá data z družice BeppoSAX (4). Fungovala v letech 1996-2003, její trajektorie procházela právě nad Bermudským trojúhelníkem. Ukázalo se, že v horních oblastech SSA je záření výrazně zvýšeno, v dolní části je naopak velmi nízké. A sama anomálie se přesunula na západ. Je proto možné, že anomální jevy se také posunou – do Mexického zálivu. A kdo ví, možná na konto tohoto přesunu spadá i havárie a exploze ropné plošiny Deepwater Horizon v dubnu 2010 s následným katastrofálním únikem ropy…

Odkazy:

(1) http://en.wikipedia.org/wiki/South_Atlantic_Anomaly
(2) http://cs.wikipedia.org/wiki/Van_Allenovy_p%C3%A1sy
(3) http://www.inaf.it
(4) http://en.wikipedia.org/wiki/BeppoSAX