Umělý kámen v pyramidách?

Francouzský chemik a badatel Joseph Davidovits (1) se domnívá, že stavební a dopravní problémy při stavbě pyramid nelze vyřešit za pomocí tradičních metod.

Ve své knize, vydané v roce 1988 „Pyramidy – záhada vyřešena“ (2) dokládá, že tradiční pohledy archeologů o lámání kamenů a jejich dopravě po rampách jsou nemyslitelné a přináší víc problémů než prospěchu. Hledal proto řešení, které by tyto problémy odstranily. Jako odborník na umělý kámen (který vyrábí ve své vlastní společnosti) (3), dostal (na první pohled), geniální nápad.

Egypťané nepotřebovali drahé a složité rampy, mohli nést koše mokré malty prostě po schodech nahoru na pyramidu, a tam vyrábět bloky z umělého kamene.

Všechny velké pyramidy byly postaveny touto metodou, ale tato znalost se ztratila v 5. dynastii. Potomci velkých stavitelů už na tuto technologii nebyli schopni navázat. To je skutečný důvod úpadku stavby pyramid, uvádí Davidovits.

Jako podpora tomuto tvrzení se uvádí, že bloky jsou velmi přesné, že mezi nimi neprojde ani „list papíru nebo žiletka“, a dále překlad stély, která by měla obsahovat návod na výrobu umělého kamene.

Davidovitsova teorie zaujala profesora Michela Barsouma z Univerzity v Dexelu. Během výzkumu probíhajícího téměř pět let prováděl různé zkoušky materiálů použitých při stavbě pyramid. Poprvé zde použil rastrovací elektronový mikroskop (SEM). Naměřené hodnoty srovnával s usazeninovým vápencem. Na vzorcích zjistil „stopy rychlé chemické reakce, která není v přírodě běžná“. (4)

Někteří kritici Davidovitse brzy upozornili na to, že podle některých pasáží knihy autor nikdy nenavštívil pyramidy osobně. Několik jeho tvrzení může být vyvráceno jen při pouhém pohledu na pyramidy:

• V žádném případě zde není jednotnost pyramidových bloků
• Není zde ani rovnoměrnost jejich vrstvení
• Není ani milimetrová přesnost hlavních bloků

Viz několik příkladů bloků pyramid 4. dynastie:

Obr. 1 – zleva: špatně otesané bloky v sestupné chodbě v Meidum

Obr. 2 – vpravo: Nerovnoměrné bloky pod pláštěm pyramidy v Meidum

Obr. 3 – zleva: volně naskládané kameny na zalomené pyramidě v Dahschur

Obr. 4 – vpravo: bloky v poloze, chráněné před počasím na zalomené pyramidě v Dahschur

Obr. 5 – zleva: Zcela nepravidelné vrstvení v Chufu pyramidě

Obr. 6 – Stará malta na Chufu pyramidě

Obr. 7 – vlevo: Horizontální mezera v horní části Menkaureovy pyramidy

Obr. 8, 9 – Pohled na mezery v místech, chráněných před počasím, na jižní straně pyramidy Menkaure

Tyto fotografie jsou v rozporu hlavnímu argumenty Davidovitze: v pyramidách nejsou kameny jednotné nebo pravidelné, ani nejsou ustaveny s milimetrovou přesností.

Argumenty, že by mohlo jít o zvětralé kameny, vyvrací snímky z míst, chráněných před povětrnostními vlivy.

Na jižní straně velké pyramidy můžeme vidět místo, kde Howard Vyse odstřelil stěnu s cílem najít tajný vchod.

Je velmi dobře vidět rozdíl mezi přírodními a později odlitými bloky. Pravidelná forma novější bloku na pravé straně je jasně viditelná a na rozdíl od původních bloků na levé straně (je mezi nimi starověká malta).

Další problém: Pokud Egypťané použili formy, mělo by to být na blocích vidět. Jenže to jediné, co můžeme na kvádrech vidět, jsou stopy od nástrojů.

Obr. 10, 11 – Stopy nástrojů na blocích na pyramidě v Meidum

Bloky vykazují stopy dlát na povrchu. Takové stopy lze najít kdekoli na pyramidách.

Proč by se měly opracovávat odlité bloky? Zvlášť, když Davidovits tvrdí, že Egypťané neměli žádné nástroje pro práci s kamenem.

Davidovits nikdy pyramidy neviděl, natož aby je detailně zkoumal. (5)

Tvrzení Davidovitse jsou stále prověřována.

Dva vědci, Dr. Igor Túnyi z geofyzikálního ústavu SAS – Bratislava (Slovenská republika) a Ibrahim A. El-hemaly z National Research Institute of Astronomy a geofyziky (Káhira, Egypt), provedli paleomagnetické zkoumání dvou velkých egyptských pyramid, Chufu a Chafre. Předpokládali, že pokud byly bloky vyrobeny z kopolymeru, pak by všechny jejich magnetické momenty měly být paralelní, orientované přibližně ve směru sever –jih. V případě, že pyramidy byly postaveny z bloků dopravovaných z okolních lomů, a tedy se jimi různě otáčelo při dopravě a stavbě, pak by směry jejich magnetických momentů měly být orientovány náhodně.

Ze tří odběrových míst (2 z Rachefovy a jeden z Chufu pyramidy) vzorky vykazují společnou severojižní orientaci, což naznačuje, že mohou být vytvořeny technikou výroby umělého kamene. Blok z jednoho místa odběru vzorků z Rachefovy pyramidy je z přírodního vápence a zřejmě pochází z přilehlého lomu. Je pravděpodobné, že blok z jednoho místa odběru vzorků z Chufu pyramidy je také ze stejného lomu. Vědci tak došli k určitému kompromisu – pyramidy byly vyrobeny z přírodních i umělých vápencových bloků. (6)

Podobně ustoupil už i samotný Davidovits. Ve své knize „Proč faraoni postavili pyramidy s falešnými kameny“, napsal, že terasy po obvodu pyramidy na plošině v Gíze, tvoří přírodní vápencové bloky. (s. 233-262). V pyramidě Rachefa je více než čtvrtina objemu pyramidy z přírodního kamene, jmenovitě terasy, vytesané v nakloněné vápencové náhorní plošině, a které tvoří prvních pět vrstev pyramidy.

Odkazy

(1) http://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Davidovits
(2) Davidovits, Joseph – Margie Morris The Pyramids: An Enigma Solved. Dorset Press, New York, 1988 (Pyramidy: Záhada vyřešena (1988), Postavili pyramidy (2002) a Nové dějiny egyptských pyramid (2004).
(3) http://www.geopolymer.org/
(4) http://www.livescience.com/1554-surprising-truth-great-pyramids-built.html
(5) http://doernenburg.alien.de/arch/bau/bau_04_e.php
(6) Viz: Igor Túnyi and Ibrahim A. El-hemaly, (2012), Paleomagnetic investigation of the great egyptian pyramids, Europhysics News 43/6, 28-31. http://www.geopolymer.org/archaeology/pyramids/paleomagnetism-study-supports-pyramid-geopolymer-stone-2

Čtěte více: