Tajemství kamenů z Údolí smrti je konečně vyřešeno

Síla, která pohybuje těžkými kameny, byla odhalena vědci poté, co byly kameny vybaveny GPS

Neklidné kameny

Záhadu, kterou se lidé snažili odhalit od konce 19. století, konečně vyřešil tým amerických vědců ze Scripps Institution of Oceanography v San Diegu v Kalifornii. (1)

Celé tři roky, počínaje rokem 2011 připravovali bezprecedentní experiment ke sledování putujících kamenů. A měli úspěch. Vědci zjistili, co a jak ve skutečnosti pohybuje kameny.

Připomeňme, že kameny se v Údolí smrti pohybují jako živé, kloužou po dně vyschlého jezera Racetrack Playa. (2) Tento záhadný jev v Údolí smrti (Death Valley) v Kalifornii je známý po celém světě. Kameny se nazývají jako plíživé, plovoucí, létající, nebo dokonce i tančící.

O jejich pohybu svědčí stopy v půdě – brázdy na popraskaném povrchu. Jsou mělké – jen pár centimetrů. Ale jsou velmi dlouhé, některé dosahují i stovek metrů.

Kameny se vydávají na cestu ve skupinách i jednotlivě. Několik kamenů se může vydat na cestu zpočátku synchronně. Některé se však náhle zastaví nebo změní směr. Stává se, že se začnou pohybovat v opačném směru.

Kameny o hmotnosti do 30 kg cestují často, 300 kilogramové jednou za dva nebo tři roky. Ale stopy po jejich pohybu jsou zřetelné tři až čtyři roky.

Obr. 1 Jeden z kamenů, nyní vybaven GPS.

Poháněny zlým duchem ?

Ve snaze vysvětlit tento jev, předložila řada nadšenců množství hypotéz, od méně po úplně fantastické. Třeba o zlých duchách, kteří žijí v balvanech.

Jiní viděli příčinu v zemětřesení, ale seismická aktivita v této oblasti je extrémně vzácná a velmi slabá. Nebo obviňovali silné pouštní větry. Nicméně, podle matematického modelu, by takový vichr musel mít rychlost několika set kilometrů za hodinu, aby pohnul středně velkým kamenem.

Před několika lety navrhl velmi zajímavou hypotézu profesor Ralph Lorenz. (3)

„Pokud teplota klesne pod nulu, pak se kameny i dno jezero pokrývají tenkou krustou ledu,“ – navrhl profesor. „Dno jezera taje a stává se mokrým a kameny nejsou stabilní. V důsledku toho začínají klouzat po ledu a blátu, které výrazně snižuje tření. Za těchto podmínek stačí i malý vánek, aby uvedl kameny do pohybu.“

K prokázání svého objevu vědec provedl experiment. Zamrazil vodní film na kameni střední velikosti. Položil ho na plochu, pokryté mokrou hlínou. A foukáním na kámen ho odtlačil z jeho místa.

Ukázalo se však, že tento předpoklad není nutný, o čemž se přesvědčil sám Ralph Lorenz při dalším výzkumu pohybujících se kamenů.

Led se láme

Když obdrželi povolení, vědci postavili na jezeře meteorologickou stanici, která, kromě teploty, vlhkosti a jiných údajů, zaznamenávala i sílu a směr větru. Ale co je nejdůležitější, experimentátoři vybavili 15 kamenů sledovacím zařízením GPS pro sledování jejich pohybu. A čekali.

Obr. 2 Kameny, které vědci sledovali.

Obr. 3 Analýza trajektorií kamenů.

„Mysleli jsme si, že uplyne pět nebo dokonce deset let, než se začne pohybovat první kámen,“ říká Lorenzův kolega, profesor Richard Norris. (4) „Ale měli jsme štěstí dříve.“

V prosinci 2013 Richard a jeho bratr Jim Norris přijeli do Údolí smrti a viděli, že dno vyschlého jezera je v některých místech pokryto vodou o hloubce až 7 cm. A brzy snímače ukázaly pohyb kamenů.

Pozorování prokázalo: kameny se začnou pohybovat v důsledku kombinace několika faktorů.

Za prvé, místo, kde se kamen nachází, je louže – dost hluboká, aby během mrazů zamrzla, ale nepromrzla až ke dnu. Zároveň ale prohlubeň nesmí být zas příliš hluboká, tedy ne tak, jako je velikost kamene. Kámen se musí prostě dostat z louže.

Dále, když nastane teplý slunečný den, ulomí se led přimrzlý ke kameni – vznikne oválná kra. Tu pak uvede vítr do pohybu. Ledová kra s kamenem pak klouže po kluzké zemi a zanechává za sebou známou brázdu.

Tak se i stalo v poledne 21.prosince 2013. Led se rozlomil.

Hnací sílu dodal vítr s rychlostí 3,5 metrů za sekundu, při tloušťce ledu 3-5 mm. Za minutu kameny „uplavaly“ o 2 metry. Některé o 6 m.

„Podobný jev viděli turisté v různých letech,“ říká Jim Norris. „Ale nevšimli si podmínek, které pomohly neforemnými kameny k pohybu.“

Za pouhé dva a půl měsíce, když bylo dno jezera pokryto velkými kalužemi, vědci zaznamenali pět případů pohybu stovek kamenů. Některé cestující skupiny kamenů urazily až 60 m.

Poslední záhada

Popsaný mechanismus vysvětluje všechny podivné jevy, které dříve vypadaly jako nadpřirozené. Například, proč se některé kameny pohybují, zatímco jiné jsou na místě? Protože některé kameny zamrzly do ledových ker, zatímco jiné ne.

Proč se některé kameny pohybují paralelně? Protože byly sousedy v téže ledové kře.

Je také pravda, že některé z těchto kamenů zmizí. Rýha je, ale žádný kámen na konci.

Nejprve si lidé mysleli, že je kradou návštěvníci. Vskutku, mnozí věří, že pohybující se kameny mají magickou moc. Ale je možné, že kameny se prostě přesunou do jiného umístění, ale bez brázdy. To lze provést v případě, že kámen není velký, a kra ho nadzvedla tak, že prostě klouzal po povrchu.

Není ještě jasné, jakých rozměrů musí být kra, aby pomohla k pohybu balvany vážící několik set kilogramů. Brázdy po pohybech takových velikánů existují. Ale zaznamenat pohyb tak velkých kamenů se dosud nepodařilo.

Vědci budou i nadále údolí sledovat.

Odkazy:

(1) https://scripps.ucsd.edu/, https://scripps.ucsd.edu/news/mystery-solved-sailing-stones-death-valley-seen-action-first-time
(2) http://en.wikipedia.org/wiki/Racetrack_Playa
(3) http://www.livescience.com/37492-sailing-stones-death-valley-moving-rocks.html – (-r-): Bylo odhaleno tajemství pohyblivých kamenů v Údolí smrti. ZaZ, 3.12.2024. Internet: https://www.zahadyazajimavosti.cz/
(4) http://scrippsscholars.ucsd.edu/rnorris