Tajemná kamenná hlava v Guatemale

V roce 2013 uvedla badatelka a editorka stránek „Ancient Origins“ April Holloway (1) článek o tom, jak historici a archeologové potlačují pravdu o nálezu velké kamenné tváře, objevené na guatemalském venkově v roce 1950. (2)

Podle ní měla kamenná tvář „kavkazské rysy“, což prý naznačuje přítomnost ztracené bílé civilizace v Americe, která předcházela civilizaci Mayú a Olméků.

Od té doby tato fotografie koluje internetem a po záhadologických webech.

Příběh této kamenné hlavy začíná v roce 1987. Právník Oscar Padilla Rafael Lara, známý ufolog a konspirační teoretik, autor Enciclopedia ufológica de Guatemala (1999) – publikoval v časopise Ancient Astronaut Society Ancient Skies článek o kamenné hlavě. Podle tohoto jeho článku dostal o rok dříve fotografii velké kamenné hlavy od jistého guatemalského statkáře, který bohužel zemřel dříve, než mu stačil sdělit polohu této sochy. Fotografie byla údajně pořízena už v roce 1950.

I když fotograf celých 36 let otálel s odhalením informací o soše, a zemřel dříve, než odhalil její polohu, Padilla později začal prohlašovat, že přesně ví, kde se socha nachází – prý nedaleko města La Democracia. Padilla prý vyplnil patnáct roků hledáním sochy, což se mu podařilo až někdy kolem roku 1990.

Pokud časové údaje nejsou příliš jasné, pak to není náhoda – je to skutečně tak.

Badatel David Hatcher Childress (3) uviděl článek v Ancient Skies a získal kopii fotografie od Padilla, a odletěl do Guatemaly, aby se s ním setkal někdy v roce 1991.

Childress se snažil od Padilla získat podrobnosti o umístění kamenné hlavy. Jak Childress oznámil v roce 1991 v časopise World Explorer sv.1,vydání 1 a o rok později v knize „Cities of North and Central America“, (Ztracená města v Severní a Střední Americe) (4), Padilla mu o svém objevu sdělil, že socha byla zničena v roce 1981, když revolucionáři používali sochu jako terč pro střelbu, čímž ji zcela znetvořili.

Kupodivu však pozdější autoři tvrdí, že tvář stále existuje.

Padilla, samozřejmě neukázal fotografii zničené sochy, ani nenahlásil místo archeologům, kteří by mohli, teoreticky vzato, určit její věk a původ.

Když Childress požádal o návštěvu tohoto místa, Padilla mu ho ukázal na mapě, ale pak odmítl, že by ho na místo doprovodil. To místo bylo u La Democracia, městečka, proslulého svými kamennými hlavami kultury Olméků. Ta jsou obvykle připisována kultuře Monte Alto a jsou datována až do doby 1800 př. n.l.

Childress tvrdí, že tyto sochy nemohou mít souvislost s obří hlavou na fotografii, protože hlavy u La Democracia jsou „negroidní“, zatímco obří hlava na fotografii je „bělošská.“

To vyvolalo poměrně bizarní diskusi o tom, že mayská pravlast Tulanu zní podobně jako „Thule“. Hitler a nacisté prý chtěli kolonizovat Nový svět kavkazskou rasou, a podobné nesmysly…

Childress nakonec napsal, že americký archeolog Lee A. Parsons (5) vyřešil záhadu této záhadné kamenné hlavy dávno předtím, než Padilla získal tajemnou fotografii, ale neuvedl zdroj. (6) O co tedy šlo?

Hlava byla vytesaná z měkké sopečné pemzy správcem farmy poblíž Las Victorias v dubnu roku 1936, pravděpodobně po vzoru kolosálních hlav na Velikonočním ostrově nebo na Mount Rushmore. Měla to být památka na jeho zesnulou manželku. Socha byla označena pamětní deskou s datem výstavby.

Childress uváděl, že mu tvář připomíná spíše muže než ženu.

Badatelé z Carnegie Institution sochu v letech 1941-1942 navštívili, viděli plaketu a dokonce se setkali s lidmi, kteří hlavu vytesali, a nebo byli u její tvorby. Když Parsons navštívil sochu v roce 1970 a v roce 1974, socha už postrádala plaketu a byla pokryta vinnou révou. Měkký, porézní sopečný materiál také nahlodalo vlhké klima.

Parsons prozíravě varoval a předvídal, že socha bude zdrojem zmatků, pokud nebude přesně znám její původ, neboť se nachází na místě podobných starověkých památek.

Předvídal, že za pár let bude stále obtížnější sochu identifikovat. Může vést k výkladům o transpacifických kontaktech civilizací nebo dokonce o záhadných prekolumbijských megalitických komplexech. Proto trval na tom, aby kamenná hlava Las Victorias byla opatřena tabulkou, na které bude uvedeno, že byla vytesána v roce 1936, a nemá žádný vztah k jakékoliv indiánské civilizaci.

Jak je možné, že žádný z badatelů se tohoto vysvětlení u Childresse nedočetl?

Je pravda, že Childress spekuloval o tom, že Parsons záměrně zakrýval pravou podstatu tajemné kamenné hlavy, a skutečnost mohla být jiná – správce guatemalské farmy mohl zakrývat podstatu sochy jakožto památníku ztracené bílé kultury a záměrně přidal plaketu k již existující staré soše.

Nedošlo mu ale, že geologické procesy jasně určí stáří pemzy. Socha z tohoto materiálu nemohla být nijak stará, rysy ztratila už v roce 1970, a úplně se rozpadla na kusy v roce 1990.

Childress dále záměrně zkresluje údaje z Parsonsova článku: napsal, že v roce 1941 si nikdo nemohl vzpomenout, kdo vytesal hlavu o pět let dříve.

Parsons řekl ale něco jiného: že jeden z Američanů, kteří místo navštívili v roce 1941, A. Ledyard Smith, si nemohl vzpomenout v roce 1970 na jméno správce farmy nebo jeho manželky, nikoli, že to nikdo nevěděl v roce 1941. Není nic divného, že si jméno po třiceti letech prostě už nepamatoval.

Nicméně, Childress naznačuje, že se záměrně zakrývají údaje o ztracené bílé civilizaci.

Příběh by tak mohl skončit.

Jenže Philip Coppens (7) se rozhodl záhadu vzkřísit a napsal další článek (8).

Ignoroval dřívější zjištění a uvádí spekulace, že hlava je anomálie Olméckého období, nebo je součástí jiné – neznámé – kultury, která předcházela nebo následovala po Olmécích a jejím jediným artefaktem je právě jen a pouze tato hlava. A tak, důkazy-nedůkazy, by měla být hlava přičítána olmécké kultuře.

A aby toho nebylo málo, v roce 2011, Raul Julia-Levy, který se podvodně vydával za syna zesnulého herce Raula Julia (9) použil starý obraz hlavy Las Victorias jako „důkaz“ příchodu mimozemšťanů k civilizaci Mayú, a připravoval film. Vše se nakonec ukázalo jako podvod. (10)

Taková je celá historie kamenné hlavy…

Odkazy

(1) http://www.ancient-origins.net/users/aprilholloway
(2) http://www.ancient-origins.net/ancient-places-americas/stone-head-guatemala-history-wants-forget-001104
(3) http://en.wikipedia.org/wiki/David_Hatcher_Childress
(4) http://www.amazon.com/Cities-North-Central-America-Series/dp/0932813097
(5) http://www.worldcat.org/identities/lccn-n80020414/
(6) “A Pseudo Pre-Columbian Colossal Stone Head on the Pacific Coast of Guatemala,” Proceedings of the International Congress of Americanists (41st session, Mexico, 1974) vol. 1, pp. 519-521.
(7) http://en.wikipedia.org/wiki/Philip_Coppens_%28author%29
(8) http://www.philipcoppens.com/padilla.html

(9) Jak je to s novými mayskými artefakty? KPUFO.CZ, 04. 01. 2014, Internet: https://www.zahadyazajimavosti.cz/index.php/2023/12/22/jak-je-to-s-novymi-mayskymi-artefakty/

(10) Měli Mayové kontakt s mimozemšťany? KPUFO.CZ, 10. 01. 2013, Internet: https://www.zahadyazajimavosti.cz/index.php/2023/09/14/meli-mayove-kontakt-s-mimozemstany/