Nepatřičné nálezy?

V archeologii se nedávno objevil nový termín „nemístný artefakt“.

Řeč je o objektech starověkého původu, ovšem úrovní technologie vyšší, než která by odpovídala éře, ke které se vztahuje. Jde zejména třeba o takzvané „Bagdádské baterie“, nalezené v Iráku, jejichž stáří je více než 2000 let.

K nálezu došlo v roce 1938 nedaleko Bagdádu. Německý archeolog Wilhelm König si všiml hliněné nádoby, jejíž hrdlo bylo uzavřeno zátkou z asfaltu. Zátka byla propíchnuta měděným drátem. Uvnitř nádoby byla nějaká kyselá kapalina – možná ocet nebo víno… což prokázaly vnitřní usazeniny. Kapalina sloužila jako elektrolyt, a objekt sám byl nepochybně určen k výrobě elektrické energie…

Tento závěr pomohli prověřit odborníci ze Smith College v Massachusetts (USA), cestou vytvoření kopie. (1) Ukázalo se, že taková stará baterie byla schopna produkovat více než 1 volt elektrické energie, a to tisíce let předtím, než byla tato technologie oficiálně vynalezena.

„Neexistuje žádný zdokumentovaný záznam o tom, k čemu byly tyto nádoby použity, ale je zřejmé, že to byl druh baterie,“ – uvádí se na webových stránkách Smith College. – „Vědci se domnívají, že baterie by mohly být použity ke zhotovování galvanickému povlaku kovové vrstvy (zlata) na povrchu druhého kovu (stříbra). Tato metoda se dodnes v Iráku používá.“

„Nádoby jsou na jedno použití,“ – říká odborník na metalurgii Paul Craddock z Britského muzea (2). – „Ale pokud je nám známo, nikdo další tyto artefakty nenašel.“

Archeologové našli opakovaně v různých částech světa objekty, souvisejících s lékařskou technikou. Tak, během vykopávek ve starověkém městě Pompeje, zničeném sopkou, se v chrámu Vestálských panen nalezly nástroje, které jsou replikami těch, které používají gynekologové dnes.

V roce 2008 byl v Usť-Ilmeňském pohřebišti objeven starověký pohřeb ženy. Vedle ní se nacházela stříbrná amfora, ve které leželo deset lidských zubů se stopami po lékařských nástrojích. Podle pracovníků centra archeologie v Poltavě, zesnulá pracovala jako zubař! Její profesní dovedností a použitá technologie byla na vysoké úrovni. (3)

Zdá se, že dávno před přelomem našeho letopočtu byli lidé schopni udělat operaci. Například v Egyptě, Severní a Jižní Americe a dalších částech světa byly nalezeny chirurgické nástroje a lidské lebky se stopami trepanace. (4)

Nicméně, vědci se domnívají, že k tomuto postupu lidé přistupovali nejen z medicínských, ale i z náboženským příčin. Starověcí „chirurgové“ vrtali oválný otvor, který měl sloužit jako „třetí oko“, který měl údajně vyvolat jasnovidecké schopnosti. Když se rána zahojila, člověk se stal šamanem.

Ve starých civilizací existovala i protetika. V prosinci 2006, během vykopávek osídlení z doby bronzové v Shahre Sukhteh v jihovýchodním Íránu, kde bylo objeveno starověké protetické oko. Mělo tvar polokoule, jeho průměr byl o něco více než 2,5 cm. Tento produkt byl vyroben z velmi lehkého materiálu – vědci se domnívají, že šlo o asfaltovou pastu. Povrch umělého oka byl pokryt tenkou vrstvou zlata.

Uprostřed byl vyryt kruh, zobrazující oční duhovku, ze které vycházely zlaté čárky jakoby paprsky. Z obou stran byly vyvrtány otvory, jimiž procházel zlatý drát, pomáhající ukotvit oko v očnici.

Vedle protézy ležela kostra ženy, velmi vysoké na svou dobu – její výška byla 1,82 m – pocházející z doby asi 2900-2800 let před naším letopočtem. S největší pravděpodobností, jak se vědci domnívají, šlo o vlastníka protézy, zřejmě kněžky nebo příslušnice šlechtické rodiny.

Takže to, co považujeme za nové – je vlastně dobře zapomenuté staré.

Otázkou je, proč mnoho z technologií dávných civilizací bylo zapomenuto, a během staletí bylo nutné vše vynalézat znovu… Ale na tuto otázku musí odpovědět historici.

Odkazy

(1) http://www.smith.edu/hsc/museum/ancient_inventions/battery2.html
(2) https://www.britishmuseum.org/
(3) http://www.mignews.com/news/health/cis/300303_172122_50913.html
(4) http://cs.wikipedia.org/wiki/Trepanace