Modely letadel kultury Mocha

Jak to bylo s dávnými letadly?

Skotský badatel Ivan Terrance Sanderson (1911-1973) (1), zakladatel Společnosti pro vyšetřování nevysvětlitelného (Society for the Investigation of the Unexplained – (2), interpretoval řadu zajímavých zlatých ozdob z Kolumbie, Kostariky, Peru a Venezuely jako modely letadel.

Je třeba vědět, že to, co se nyní za tyto objekty pokládá, nejsou původní.

Původní objekty byly součástí putovní výstavy pořádané kolumbijskou vládou v roce 1954, v důsledku čehož byl klenotník Emmanuel Staubs pověřen, aby vytvořil reprodukce šesti vystavovaných objektů.

Reprodukce, která upoutala pozornost Sandersona byla jen 50 mm dlouhá a visela z náhrdelníku. Horní konec (který Sanderson identifikoval jako ocasní plochy letounu) měly jakousi značku na jedné straně, a tak se domníval, že se podobá hebrejskému písmenu ב (beth).

Originální přívěsky pocházely z kultury Chimú (3) a jsou obecně klasifikovány jako zoomorfní typy, většinou připomínající okřídlený hmyz, ptáky, netopýry a rejnoky.
Kultura Chimú (nebo Mocha) vzkvétala v Jižní Americe mezi 200 n. l. a 800 n.l. (4)

Zlaté ozdoby této kultury vykazují značné rozdíly. Vytrhnout jeden objekt z kontextu, jak to udělal Ivan Sanderson, znamená ignorovat jejich variabilitu a maskovat jejich původ jako vysoce stylizovaného znázornění různých okřídlených tvorů.

Odkazy

(1) http://en.wikipedia.org/wiki/Ivan_T._Sanderson
(2) http://en.wikipedia.org/wiki/Society_for_the_Investigation_of_the_Unexplained
(3) http://es.wikipedia.org/wiki/Cultura_chim%C3%BA
(4) Stěhule, T.: Záhadná kultura Mocha.  https://tom-stehule.com/2022/02/19/mochikove-stavitele-hlinenych-pyramid/