Mumifikování si nevymysleli faraóni

Nové výzkumy vyvrátily všeobecné přesvědčení, že staří Egypťané se začali zabývat mumifikací až v době faraonů.

První pokusy balzamovat těla byly v Egyptě zaznamenány už v pátém a čtvrtém tisíciletí před naším letopočtem.

„Obyčejně se uvádí, že v pátém a čtvrtém tisíciletí př. n. l. staří Egypťané ještě neměli vlastní techniku mumifikace,“ říká Jana Jones z University v Sydney, Macquarie. (1)

Před několika lety, egyptoložka upozornila na poznámku, vztahující se k roku 1920, ve které archeologové popsali jakousi mumii, jejíž ruce byly zabaleny do silných kousků tkanin napuštěných pryskyřicí. Bylo známo, že tělo mumifikovali 4500 roků před n. l.

Vědci věděli, že v té době Egypťané ještě neuměli balzamovat své mrtvé, a raději je pohřbili v horkém písku, což způsobilo přirozenou dehydrataci těla. První pokusy o mumifikaci spadají do doby kolem 3500 před naším letopočtem.

Společně s britským kolegou Stephenem Buckley (2) z York University, Jonesová provedla biochemické studie mumií z nejstaršího egyptského pohřebiště Mostagedda (3) v severním Egyptě. Výsledky byly publikovány v časopise PLoS ONE. (4)

K balzamování používali starověcí Egypťané borovicové a jiné pryskyřice, gumu, dehet a sodu, živočišné tuky, výtažky z koření a aromatických rostlin. Specialisté všechny tyto složky objevili v pozůstatcích mumií z dřívějších dob.

Pro analýzu použil Stephen Buckley kombinaci dvou známých metod. S pomocí termické desorpce (odstranění atomů, molekul a radikálů z povrchu pevné látky, když je vyhřívaná) (5) prověřuje, při jakých teplotách, se složky oddělují od materiálu, a zároveň přesněji určuje její složení. Druhá metoda, plynová chromatografie, umožňuje sledovat, jak se molekuly pohybují ve směsích. (6)

Jak říká Buckley, „kombinace obou procesů nám umožňuje identifikovat širší spektrum molekul.“ Přesný věk mumií z Mostageddy vědci stanovili radiokarbonovou metodou (C14). (7)

Složení pryskyřic a rostlinných extraktů se ukázala shodné s dosavadním stavem techniky balzamování.

Mumifikace byla ale mnohem jednodušeji provedena, než v následujících tisíciletích. První balzamovači ještě odstranili vnitřní orgány z těla.

Šéf výzkumu Stephen Buckley v tiskové zprávě (8) uvedl: „Antibakteriální vlastnosti jednotlivých látek a zakonzervované měkké tkáně nám umožnily dospět k závěru, že máme co do činění s počátečními pokusy o mumifikaci, které nakonec dosáhly dokonalosti v době vlády faraónů.“

V evropských jazycích se slovo „mumie“ poprvé objevuje kolem roku 1000. Pochází z arabského slova „mumia“, které znamená „živice“ nebo „asfalt“ vzhledem k tmavé barvě těla zesnulého. Ve staroegyptském jazyce se pro označení balzamovaného těla také používalo slovo sah.

„Rozdělení pohřbu těla a jeho orgánů bylo zdokumentováno kolem roku 2800 př. n. l.,“ píše Robert Kuhn, výzkumný pracovník z Egyptského muzea v Berlíně. (9) Balzamovači rychle zjistili, že mumie se lépe zachovají, pokud se odeberou měkké tkáně.

Na rozdíl od srdce (jako sídlo duše), mozek pro Egypťany nehrál tak velkou roli, a tak ho odstraňovali. Všechny vnitřní orgány, s výjimkou srdce, se vyjímaly a umístily do nádob – tzv. kanopy. Po dvojitém promytí vnitřku těla, po odstranění vnitřních orgánů, jej zaplnili vonnými mastmi, a tělo bylo pokryto natronem.

Nehledě na to, že egyptské mumie jsou už velmi dobře a dlouho zkoumány, stále obsahují mnohá tajemství. Jak postupuje technika a výzkumné možnosti, tak se otvírají i možnosti tato tajemství odhalovat.

V dubnu 2014 archeologové v Údolí králů našli dosud neznámé pohřebiště, kde bylo 50 mumií a mumifikovaných pozůstatků. (10) V červnu 2014 bylo v hloubce 13 metrů pod zemí v Asuánu nalezeno devět mumií. V tomto pohřebišti, podle archeologů nespočívali princové a princezny, ale „obyčejní lidé“. (11)

Odkazy

(1) http://www.mq.edu.au/
(2) http://www.york.ac.uk/archaeology/staff/research-staff/stephen-buckley
(3) http://en.wikipedia.org/wiki/El-Badari
(4) http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0103608
(5) http://en.wikipedia.org/wiki/Thermal_desorption
(6) http://cs.wikipedia.org/wiki/Plynov%C3%A1_chromatografie
(7) http://cs.wikipedia.org/
(8) http://www.livescience.com/
(9) http://www.welt.de/
(10) http://af.reuters.com/article/commoditiesNews/idAFL6N0NK3TT20140428
(11) http://luxortimesmagazine.blogspot.cz/2014/06/intact-burial-chamber-discovered-in.html

Podle:

http://www.ancient-origins.net/