Záhadné kladivo

Takzvané „London kladivo“

V červnu 1936 (nebo 1934, podle některých verzí příběhu), Max Hahn (1897-1989) a jeho manželka Emma se procházeli podél potoka Red Creek, v blízkosti jejich domova v London (Texas, USA), když v jeho korytu spatřili úlomek skály, ze kterého trčel kus dřeva.

Později (snad v roce 1946 nebo 1947), jejich syn George (narozený 1921), rozbil kus skály a odhalil v něm kovové kladivo, zarostlé v kusu skály, ke kterému byla připojena dřevěná rukojeť.

Kreacionista Carl E. Baugh (narozený 1936), koupil objekt roku 1983 a začal ho prosazovat jako „London artefakt“ (1), pocházející z doby před mýtickou potopou, kterou přežil Noe s rodinou, a zpochybňoval tak evoluční teorii. Podnítilo ho to k vytvoření muzea, které bylo otevřeno v roce 1984. (2) Muzeum prodává repliku kladiva, jako jeden ze svých nejlepších exponátů.

Jedním z hlavních problémů tohoto objektu je, že neexistuje jediný důkaz, že kámen, ve kterém bylo kladivo, byl skutečně součástí Red Creek, tedy, že pocházel z období spodní křídy, tj. zhruba z období před 110-115 milióny lety.

Důkladnou analýzu nálezu a souvislostí provedl Glen J. Kuban (3). Geologové upozornili na to, že minerály rozpuštěné ze staré vrstvy, mohou ztvrdnout kolem současných objektů, což vypadá působivě pro laiky, neobeznámené s geologickými procesy. Vědom si vratkosti svých tvrzení, Baugh odmítl nezávislou radiokarbonovou analýzu stáří dřevěné rukojeti. Styl kladiva odpovídá devatenáctému století, a je rozhodně americké provenience.

Odkazy

(1) http://en.wikipedia.org/wiki/London_Hammer
(2) http://en.wikipedia.org/wiki/Creation_Evidence_Museum
(3) http://paleo.cc/paluxy/hammer.htm