Tajemné dvanáctistěny

zmátly archeology: používaly se v Římské říši, ale není jasné, proč
V Anglii byl nalezen dokonale zachovalý „římský dvanáctistěn“. Vykopali ho místní archeologové z Norton Disney History and Archeology Group z ruin starověké římské vily v Lincolnshire.

Dvanáctstěny jsou duté artefakty o velikosti několika centimetrů. Každý se skládá z 12 stejných pětiúhelníků, ve kterých jsou vytvořeny otvory různých průměrů. Na vrcholcích pětiúhelníků jsou malé hrbolky – obvykle ve formě kuliček.

Obr. Římský dvanáctistěn mate archeology více než 200 let.

Záhadné předměty zjevně nebyly levné. Jejich materiálem jsou slitiny různého složení na bázi mědi. V Lincolnshire je to asi 75 procent, zbytek je cín a olovo. Nález vypadá jako nový – bez známek opotřebení.

Velikost – průměr 8 cm. Hmotnost – 245 gramů. Je největší ze všech dostupných.

První dvanáctistěn byl nalezen v Anglii již v 18. století. Několik desítek bylo později objeveno v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Holandsku, Francii a Belgii. Předmět, který byl opět nalezen v Anglii, se stal celkově 130. a 33. objeveným ve Velké Británii.

Takové hojné nálezy na území, kde se kdysi rozkládala Římská říše, naznačují, že její občané velmi aktivně používali 12-ti stranné kameny. Ale jak? Za jakým účelem? Zatím je to první neřešitelná záhada.

Druhá záhada – ani jeden historický dokument neobsahuje informace o dvanáctistěnech.

Jejich obrazy nejsou na žádné fresce, ani na žádné mozaice – jako by takové předměty vůbec neexistovaly.

Třetí záhada: v Itálii – samém srdci Římské říše – nebyl nalezen jediný římský dvanáctistěn.

Existuje mnoho hypotéz, ale žádná správná není.

Z nepotvrzených předpokladů jsou nejoblíbenější tyto: dvanáctistěny jsou kostky, ale ne obvyklé – se 6 plochami, ale s 12. Jsou to jakési měřicí přístroje? Nebo části zbraní? Nebo součásti oblečení? Nebo pletací potřeby? Nebo nástroje pro věštění – každá plocha by mohla odpovídat jednomu z 12 znamení zvěrokruhu. Nebo jeden z 12 měsíců. Artefakty mohly být použity jako svícny? V jednom z nich byly nalezeny stopy vosku.

Pravda, nikde jinde to nenašli. Někteří docela seriózní archeologové měli podezření, že „římské dvanáctistěny“ sloužily jako upevňovací body pro římské stany – do otvorů byly vkládány tyče, na které byly zavěšeny stanové látky.

Nejnovější předpoklad: duté 12-ti stranné kusy s kuličkami představili zákazníkům kovodělní řemeslníci, čímž ukázali, že to umí – to znamená, že předváděli své dovednosti. To je důvod, proč jsou dvanáctistěny různé a vyrobené s různým stupněm přesnosti.

Obr. 130 nalezený dvanáctistěn, nedávno nalezený v Anglii.

Minulý rok byl v Belgii nalezen fragment „římského dvanáctistěnu“ – fragmentů je také mnoho. To vedlo k domněnce místních vědců, že artefakty byly používány v magických rituálech – s jejich pomocí nějak předpovídali budoucnost, což bylo mezi starými Římany velmi oblíbené, ale s příchodem křesťanství bylo zakázáno.

Podle názoru autorů této hypotézy se ne bezdůvodně nejčastěji vyskytují jen kusy artefaktů – po dokončení rituálu a předpovědi byl dvanáctistěn rozbit. Podle této logiky budeme muset uznat, že různé keramické střepy nevznikly náhodou – říká se, že nádobí bylo úmyslně rozbito během domácích skandálů.

Nejoriginálnější hypotéza: dvanáctistěny k ničemu nesloužily. Jednoduše si s nimi lidé hráli v rukou.

Tyto hračky jistě budou mást archeology ještě hodně dlouho.

Portál ScienceAlert cituje doktorku Samanthu Tipper, která se účastnila vykopávek v rámci Norton Disney Archeology Group a osobně objevila dvanáctistěn:

„Zdá se, že tento objekt zůstane ještě nějakou dobu záhadou.“