Figurka z Nampy

Malá figurka člověka z jílu byla nalezena v roce 1889 v Nampa (Idaho, USA).

Bylo to při kopání studny, v hloubce asi 90 metrů, kde se geologická vrstva v Glenns Ferry datuje k přechodu pliocen – pleistocén, tedy asi před 2 miliony let. Tato vrstva je utěsněna čedičovými vrstvami.

Figurka je asi 37 mm dlouhá a zdá se, že znázorňuje oblečenou ženu. Na povrchu byly železné konkrece a bezvodého červeného oxidu. Ve stejné hloubce byly nalezeny hliněné kuličky s podobným zabarvením od oxidu železitého.

Obr.1: Figurka z Nampa (Idaho, USA)

Američtí archeologové v době objevu věřili, že figurka je podobná s nálezy evropského paleolitu. Jenže evropské paleolitické Venuše např. Willendorfská (1), Věstonická (2), aj. jsou velmi odlišné. Typické figurky tohoto typu mají přehnané ženské pohlavní znaky, se zvětšenými prsy, širokými boky a velkými hýžděmi, a jsou velmi obézní (např. maltská Spící paní  (3), obr. 2)

Problém je však geologická vrstva, ve které byla nalezena. Figurka je zjevně mnohem novějšího data (zřejmě z doby kolonizace Ameriky). Existují četné mechanismy, kterými se figurka mohla dostat do vrstvy pliocén-pleistocén (přes trhliny, díky hornické činnosti atd.). Mohla se tam dostat při vrtání studny. Je také zajímavé zjištění, že hliněné kuličky byly nalezeny v téže hloubce, v blízkosti pevného podloží. To ukazuje, že více materiálu sestoupilo poměrně rychle do velké hloubky, pomocí procesu, který není známý.

Je také nejvýš pravděpodobné, že je o podvod. Figurka byla objevena v době, kdy se to v USA podobnými podvody jen hemžilo. Stačí připomenout objev tzv. Obra z Cardiffu (4) nebo objevy podivných koster a lebek…

Obr. 3 Takzvaná Venuše z Willendorfu (Rakousko)

Odkazy:

(1) http://cs.wikipedia.org/wiki/Willendorfsk%C3%A1_venu%C5%A1e
(2) http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C4%9Bstonick%C3%A1_venu%C5%A1e
(3) http://de.wikipedia.org/wiki/Sleeping_Lady
(4) http://en.wikipedia.org/wiki/Cardiff_Giant

Čtěte více: